Navaljni poziva na svakodnevne antiratne proteste u Rusiji

Protesti protiv invazije na Ukrajinu, Sankt Peterburg, 27. februar

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je Ruse da organizuju svakodnevne proteste protiv vojne kampanje Moskve u Ukrajini, napisao je njegova glasnogovornica na Twitteru u srijedu.

"Aleksej Navaljni je pozvao ljude da izađu i protestuju protiv rata svakog dana u 19:00 i vikendom u 14:00. Na glavnim trgovima vaših gradova, gdje god da se nalazite", napisala je glasnogovornica Kira Jarmiš.

"Mi - Rusija - želimo da budemo nacija mira. Ali, malo ko bi nas sada tako nazvao", piše on iz strogo čuvanog zatvora istočno od Moskve.

Ali, Rusi bi trebalo da "barem ne postanu nacija uplašenih tihih ljudi" koji se "prave da ne primjećuju rat".

„Treća je decenija 21. vijeka, a mi gledamo vesti o ljudima koji gore u tenkovima i bombardovanim kućama“, kaže on. „Na našim TV-ima gledamo stvarne prijetnje da ćemo započeti nuklearni rat.

Navaljnijev pokret je ranije pozivao na kampanju građanske neposlušnosti u znak protesta protiv ruske invazije na njenog susjeda.

Navalny, najistaknutiji kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina, zatvoren je prošle godine nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se oporavio od, kako su zapadni laboratorijski testovi utvrdili, pokušaja da ga otruju nervnim agensom u Sibiru. Rusija je negirala da je izvela takav napad.

Od tada su vlasti još oštrije tretirale njegov pokret, a ključne ličnosti su pobjegle u egzil nakon što su ih vlasti označile kao "strane agente".

Vaš browser nepodržava HTML5

Antiratni protesti u Rusiji od Sankt Peterburga do Sibira

Hiljade građana Rusije izašli su na proteste u brojnim gradovima tražeći prekid rata u Ukrajini. Više od 4.000 ljudi je privedeno na protestima, prema informacijama organizacije za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.