Rusija dodala još dva saradnika Navaljnog na federalnu potjernicu

Vjačeslav Gimadi

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo je još dvojicu suradnika zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na federalnu potjernicu.

Imena Georgija Alburova i Vjačeslava Gimadija pojavila su se u registru Ministarstva 26. aprila, manje od dvije sedmice nakon što je još jedan član tima Navaljnog, Ruslan Šavedinov, stavljen na listu.

Ministarstvo nije navelo razlog za upis aktiviste u registar, uz napomenu samo da je tamo "zbog krivičnog postupka".

Hiljade demonstranata privedene su zbog protesta u znak podrške kritičaru Kremlja otkako se vratio iz Njemačke u januaru 2021. godine, nakon što se oporavio poslije napada otrovom koji ga je zamalo ubio. Navaljni je uhapšen po dolasku na aerodrom i od tada je iza rešetaka.

Više od polovine suradnika Navaljnog i političkih koordinatora, uključujući Alburova i Šavedinova, napustilo je Rusiju ili je uhapšeno zbog aktivizma, a neki su stavljeni na potjernice i označeni kao "teroristi" ili "ekstremisti" u pothvatima Kremlja da uguši sve neistomišljenike u zemlji.

Pročitajte i ovo:

Kremlj postavlja 'političke instruktore' u institucije i firme Rusija dodala urednika Eho Moske, saveznika Navaljnog i druge na listu 'stranih agenata'

Novinari koji su istraživali okolnosti trovanja Navaljnog i citirali njegove istrage o korupciji u Rusiji označeni su kao "strani agenti".

Moskovski gradski sud je prošle godine proglasio sve organizacije povezane s Aleksejom Navaljnim ekstremističkim, sprječavajući ljude povezane s njim i njegovom mrežom regionalnih ureda širom Rusije da mogu obavljati javne funkcije.

Presuda organizacijama Navaljnog predviđa i moguće duže zatvorske kazne za aktiviste koji su surađivali sa njima.

Navaljni je osuđen na 2,5 godine zatvora zbog kršenja uvjeta ranijeg uvjetnog otpusta. Njegova osuda se naširoko smatra izmišljenim, politički motiviranim slučajem.

Navaljni je okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina za njegovo trovanje hemijskom supstancom tipa novičok. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u napadu.

Sud je prošlog mjeseca osudio Navaljnog na devet godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za pronevjeru i nepoštovanje suda, što su Navaljni i njegove pristalice odbacili kao politički motiviran slučaj.