Pesnik u Rusiji osuđen na sedam godina zatvora zbog pesme o ratu u Ukrajini

Ruski pesnik Aleksandar Bišev, 8. februar 2017.

Vojni sud u Moskvi osudio je ruskog pesnika na sedam godina zatvora zbog stihova koji dovode u pitanje moral rata Rusije protiv Ukrajine, navodi se u pismu koje je napisao ruskoj aktivistkinji.

Obaveštenje na sajtu suda pokazuje da je Aleksandar Bivšev u utorak osuđen zbog "javnih poziva na terorizam" i širenje "laži o vojsci", prema zakonima koji su se u poslednje dve godine naširoko koristili protiv Rusa koji su govorili protiv rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Dvojica Rusa dobila duge kazne zatvora zbog antiratne poezije

U sudskom obaveštenju nije navedena dužina njegove kazne, ali je Bivšev u pismu Anastasiji Ševčenko, ruskoj aktivistkinji koja sada živi u Litvaniji, naveo da je dobio sedmogodišnju kaznu.

On je takođe napisao u pismu, koji je video Rojters, da je njegova osuda proistekla iz pesme koju je objavio nekoliko nedelja posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. i video snimka koji je podelio na mreži na kojem se vidi šteta u predgrađu Kijeva gde je rođena njegova tetka.

Strofa "Ruskim oficirima ili retoričko pitanje" počinje stihom: "Rakete se ispaljuju na Ukrajinu".

Završava se apelom ruskoj vojsci da pronađe svog "Štaufenberga" – nemačkog oficira koji je tokom Drugog svetskog rata pokušao atentat na nacističkog vođu Hitlera - za šta je u pismu rekao da je možda protumačeno kao "podsticanje na zaveru protiv predsednika Rusije V.V. Putina".

"Tako su vlasti odlučile da me konačno ućutkaju", napisao je Bivšev.

Sovjetski Savez i carska Rusija imali su dugu istoriju represije nad piscima, koji su često bili disidenti.

Pesnika Aleksandra Puškina je car Aleksandar Prvi proterao zbog njegove pesme "Oda slobodi". Sovjetski jevrejski pisac Josif Brodski pobegao je u SAD 1970-ih.

Trojica ruskih pesnika uhapšena su u septembru 2022. zbog recitovanja stihova na moskovskom trgu u kojima se osuđuje rat u Ukrajini i osuđeni su na zatvorske kazne od četiri do sedam godina.

Bišev koji živi u Kromiju, malom mestu na 400 kilometara jugozapadno od Moskve, objavljuje antiratnu poeziju najmanje deceniju, navodi grupa za zastupanje ruskih političkih zatvorenika.

Pročitajte i ovo: Prisilni otkaz u Rusiji zbog čitanja djela autora progonjenih u Staljinovim režimu  

Nakon što je ostao bez posla kao nastavnik nemačkog jezika, protiv njega je pokrenuto najmanje šest krivičnih postupaka pre nego što je poslednji put uhapšen u februaru 2023.

U intervjuu iz 2018. godine, Bivšev je upozorio na turbulencije koje će doći u Rusiju, parafrazirajući sovjetskog pisca disidenta Aleksandra Solženjicina: "Sat komunizma je prestao da otkucava, ali nemojmo da budemo smrvljeni pod njegovim ruševinama".

Izvor: Reuters