Pravni tim o razvoju u slučaju američkog novinara zatvorenog u Rusiji zbog špijunaže

Novinar Evan Gershkovich na suđenju u Rusiji

Pravni tim Wall Street Journala ponudio je 13. jula uvid u "frustrirajući" proces pokušaja oslobađanja novinara Evana Gershkovicha, koji je u Rusiji pritvoren od 29. marta pod optužbama za špijunažu.

Jason Conti, vođa pravnog tima američkog lista, rekao je da je u naporima da se Gerchkovich oslobodi bilo "puno rada, ali vrlo nejasnog napretka". Conti je govorio na konferenciji za medije u Washingtonu kojom je obilježeno 100 dana od pritvaranja dopisnika iz Moskve.

Gershkovich (32) uhapšen je u Jekaterinburgu u Rusiji pod optužbama za špijunažu koje su Wall Street Journal i Sjedinjene Države više puta odbacili. Sud je prošlog mjeseca podržao zahtjev ruskih vlasti da se Gershkovichu produži istražni pritvor najmanje do 30. avgusta.

Govornici na novoj konferenciji ponudili su novosti, iako je učinak dosadašnjih napora bio zamagljen prirodom zatvorenog ruskog pravosudnog sistema, rekli su.

Pohvalili su brzu akciju američkog predsjednika Joea Bidena koji je hapšenje nazvao pogrešnim. Biden je 13. jula rekao da je "ozbiljan" u vezi s razmjenom zatvorenika za Gershkovicha i rekao da je proces u toku.

Kremlj je ranije ovog mjeseca sugerisao da je otvoren za moguću razmjenu zatvorenika, ali je naglasio da se pregovori moraju održati daleko od očiju javnosti.

Conti je rekao da je advokatskom timu zabranjeno sklapanje pogodbe dok se ne donese osuđujuća presuda, iako je rekao da ne postoji ništa u ruskom zakonu što to zahtijeva.

Pročitajte i ovo: Optužba za špijunažu protiv američkog novinara podgrijava napetosti Moskve i Zapada

Među onima koji su govorili na konferenciji za medije bio je i Jason Rezaian, novinar Washington Posta koji je bio pritvoren u Iranu više od godinu i po.

Rezaian, koji je pušten 2016., rekao je da, iako su iranski i ruski sistemi različiti, i on i Gershkovich "nisu imali uticaj na ono što će se dogoditi".

Rezaian i drugi govornici osudili su korištenje nezakonitog pritvaranja novinara, rekavši da se zatvorena suđenja i neutemeljene optužbe koriste kako bi se opravdalo uzimanje talaca i odvratilo novinare od izvještavanja o tim zemljama.

"Baviti se (novinarstvom u zemljama poput Irana i Rusije) postaje gotovo nemoguće", rekao je Rezaian. Opisujući vlastito suđenje, rekao je da je jedini dokaz koji ga povezuje sa špijunažom to što "govori engleski i ima Gmail profil".

I Rezaian i Conti pozvali su na "strožiji" plan za odvraćanje zemalja od zatvaranja novinara, poput automatskih sankcija uslovljenih puštanjem pritvorenog novinara.

Danielle Gershkovich, starija sestra Evana Gershkovicha, primijetila je da se proces "čini nestvarnim", ali je dodala da je ponosna na bratovu hrabrost.

Rekla je da prima pismo od njega "otprilike jednom sedmično".