Ruske vlasti odbijaju da saopšte gde je opozicionar Navaljni

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na saslušanju putem video lina iz zatvora, 24. maj 2022.

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni premešta se u novi zatvor u drugom delu zemlje i njegov dolazak tamo biće objavljen u skladu sa zakonom, saopštila je 15. decembra ruska zatvorska služba, prenosi Rojters.

Saradnici Navaljnog upozoravaju da gotovo deset dana nemaju informacije gde se on nalazi.

Oni su se pripremali da Navaljni bude prebačen u koloniju s "posebnim režimom", što je najviši nivo u ruskom zatvorskom sistemu, i ističu da ga advokati nisu videli od 6. decembra.

Proces prebacivanja osuđenika u Rusiji, poznat kao "etap", uključuje vozove posebno pravljene za zatvorenike.

Takvi vozovi imaju kupee za zatvorenike koji su kao ćelije - sa malo svežeg vazduha, bez tuširanja i ograničenim pristupom hrani ili toaletu.

Transferi mogu da potraju danima, nedeljama ili čak mesecima dok vozovi staju, a osuđenici provode vreme u tranzitnim zatvorima.

Osuđenici se gotovo uvek suočavaju sa poniženjem i premlaćivanjem od strane svojih čuvara ili drugih osuđenika, piše redakcija RSE na engleskom jeziku.

Oštra pravila koja datiraju još iz sovjetskih vremena predviđaju da se porodice i rođaci zatvorenika obaveštavaju o tome gde se nalaze tek nakon što stignu na odredište gde treba da odsluže kaznu.

Navaljni, bivši advokat i najglasniji opozicionar Rusije, pokrenuo je velike antivladine proteste pre nego što je završio u zatvoru. Ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove saradnike optuživao je za korupciju ogromnih razmera.

Navaljni služi 19-godišnju zatvora zbog ekstremizma i drugih optužbi koje odbacuje kao politički motivisane.

Šta je rečeno o premeštanju Navaljnog?

Advokat Navaljnog Vjačeslav Gimadi naveo je 15. decembra da su zatvorski zvaničnici saopštili regionalnom sudu da je Navaljni napustio zatvorski objekat IK-6 u Melehovu u Vladimirskoj oblasti, 235 kilometara istočno od Moskve.

Dodaje se da je Navaljni 11. decembra napustio objekat u Vladimirsoj oblasti, ali vlasti ne saopštavaju gde je odveden.

"Savezna kazneno-popravna služba (FSIN) ne kaže gde se tačno sada nalazi", napisao je advokat Gimadi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Saradnici dodaju da se, kako je rečeno u sudu, premeštaj Navaljnog zasniva na sudskoj odluci iz avgusta ove godine, kojom mu je zatvorska kazna produžena na 19 godina zbog "ekstremizma".

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš ističe da advokati nisu videli Navaljnog od 6. decembra. "Zašto im nije dozvoljeno da se sastanu sa njim, ako je Aleksej još bio u IK-6, ne znamo", dodala je Jarmiš.

Evropska unija je 12. decembra ponovila poziv za oslobađanje Navaljnog, a evropski šef diplomatije Josep Borrell, rekao je da je "veoma zabrinjavajuće" što se ne zna gde je ruski opozicionar.

"Rusko političko rukovodstvo odgovorno je za njegovu sigurnost i zdravlje u zatvoru, zbog čega će biti pozvani na odgovornost", rekao je Borrell u objavi na X, nekadašnjem Twitteru.

Navaljni se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Nemačke gde je lečen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je naveo da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020.

Kremlj je negirao da stoji iza pokušaja ubistva Navaljnog i navodi da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Pročitajte i ovo:

Nepoznato gdje je Navaljni prebačen i nakon nedelju danaNavaljni prebačen iz zatvora u kojem je bio, ne zna se gdeNavaljni navodno prebačen u moskovski pritvorski centar zbog novog krivičnog slučaja

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller) izjavio je 11. decembra da je Vašington duboko zabrinut zbog Navaljnog, i podsetio ruske vlasti da su odgovorne za njegovo stanje.

Kremlj, koji je naveo da ne prati kretanje pojedinačnih zatvorenika, poručio je Mileru i njegovim kolegama da gledaju svoja posla.

"Ovde govorimo o zatvoreniku koji je proglašen krivim po zakonu i koji služi kaznu. I ovde smatramo da je svako mešanje bilo koga, uključujući i SAD, neprihvatljivo i nemoguće", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pristalice Navaljnog smatraju ruskom verzijom južnoafričkog lidera Nelsona Mandele, nadajući se da će jednog dana izaći iz zatvora i voditi svoju zemlju.

Ruske vlasti Navaljnog i pristalice smatraju "ekstremistima", uz ocene da su povezani sa američkom obaveštajnom agencijom CIA i da nastoje da destabilizuju Rusiju. Zabranili su njegov pokret, prisiljavajući mnoge njegove sledbenike da pobegnu u inostranstvo.

Izvor: Reuters