Sudovi odložili saslušanje Navaljnog 'dok se ne utvrdi gde je'

Ruski opozicioni lider Aleksaj Navaljni na saslušanju video linkom iz zatvirske kolonije Melehovo u regionu Vladimir, 22. jun 2023.

Dva suda u ruskom gradu Vladimiru odložila su saslušanja u vezi s tužbama zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog "dok se ne utvrdi gde se on nalazi".

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš napisala je na mreži X da su sudovi zakazali sedam ročišta po Navaljnijevim žalbama za 18. decembar. Nije jasno da li će i druga biti otkazana.

Saslušanja o tvrdnjama Navaljnog odložena su i 15. decembra, dok se ne sazna gde se on nalazi.

Saradnici Navaljnog izvestili su 18. decembra da se sa njihovim liderom nisu čuli 13 dana.

To je njegovo najduže odsustvo otkako je zatvoren u januaru 2021. nakon što se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde je bio na lečenju od skoro fatalnog trovanja nervnim agensom za koje veruje da su ga izvršili ruski bezbednosni operativci po nalogu autoritarnog predsednika Vladimira Putina.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić napisala je na mreži X da je "ozbiljno zabrinuta" zbog Navlalnog i pozvala na njegovo puštanje "u skladu sa relevantnim presudama Evropskog suda za ljudska prava".

Pristalice Navaljnog pokrenule su internet kampanju koristeći hešteg #GdejeNavaljni.

Ekspertkinja Ujedinjenih nacija za ljudska prava izjavila je u ponedeljak da je "prisilni nestanak" ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog alarmantan i tražila da ga Moskva odmah oslobodi.

Advokati kritičara Kremlja bili su sprečeni da se sastanu sa njim od 6. decembra, a on se prošlog petka nije pojavio na zakazanom sudskom ročištu.

"Veoma sam zabrinuta što ruske vlasti neće da otkriju gde se nalazi i za dobrobit gospodina Navaljnog u tako dugom vremenskom periodu koji predstavlja prisilni nestanak", rekla je Marijana Kacarova, specijalna izvestiteljka UN za ljudska prava u Rusiji.

Navaljni (47) – koji bio trn u oku ruskom lideru Vladimiru Putinu – zatvoren je 2021. pošto se dobrovoljno vratio iz Nemačke gde je lečen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je naveo da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. Kremlj je negirao da stoji iza pokušaja ubistva Navaljnog i navodi da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Kazna mu je ove godine produžena na 19 godina zbog optužbi za ekstremizam.

Pročitajte i ovo:

Ruske vlasti odbijaju da saopšte gde je opozicionar NavaljniNavaljni navodi da mu je uručena nova krivična optužba

Kacarova je rekla da je prenela zabrinutost ruskim vlastima nakon što je Navalnovom timu u petak, 15. decembra, rečeno da je četiri dana ranije premešten iz regiona Vladimir u blizini Moskve i odveden na nepoznatu lokaciju.

Porodica Navaljnog i advokati poslali su pisma svim zatvorskim kolonijama pokušavajući da identifikuju gde se nalazi, rekla je ona.

"Dobili su početne informacije da se on možda nalazi u kaznenoj koloniji u Omsku, ali je ta informacija kasnije odbačena", rekla je Kacarova u saopštenju.

Sud je ranije ove godine naložio da Navaljni bude premešten u stroži zatvor.

Kacarova je rekla da su "neosnovane" optužbe za ekstremizam za koje je osuđen i upozorila da se pritvorenici suočavaju s visokim rizicima od ozbiljnih kršenja prava tokom transporta.

Nezavisna ekspertkinja, koju je imenovao Savet UN za ljudska prava, ali koji ne govori u ime UN, insistirala je da "izraz 'ekstremizam' nema osnovu u međunarodnom pravu".

Ona je u saopštenju kritikovala "nemilosrdni krivični progon gospodina Navaljnog" koji je "naširoko osuđen na međunarodnom nivou, što ukazuje na očiglednu zloupotrebu sudskog sistema u političke svrhe".

Kacarova je rekla da su trojica advokata Navaljnog uhapšena u oktobru, takođe pod optužbom za ekstremizam, i da sada rizikuju da budu u dužem zatvoru.

"Pozivam ruske vlasti da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u vezi sa ljudskim pravima", rekla je Kacarova.

Pročitajte i ovo: Presuda opozicionaru 'koga se Putin plaši'

"Gospodin Navaljni i svi oni koji su proizvoljno pritvoreni treba da budu odmah pušteni i da im se obezbede pravne mere i reparacije za svu pretrpljenu štetu", dodala je izvestiteljka UN za ljudska prava.

Evropska unija je 12. decembra ponovila poziv za oslobađanje Navaljnog, a evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell), rekao je da je "veoma zabrinjavajuće" što se ne zna gde je ruski opozicionar.

"Rusko političko rukovodstvo odgovorno je za njegovu sigurnost i zdravlje u zatvoru, zbog čega će biti pozvani na odgovornost", rekao je Borrell na mreži X.

Uz izveštaj AFP-a