U ruskim vazdušnim napadima dvoje povrijeđenih u Kijevu

Eksplozija nakon ruskog raketnog napada vidi se na nebu iznad Kijeva rano 2. septembra

Rusija je lansirala bespilotne letjelice i krstareće i balističke rakete na Kijev 2. septembra, a povrijeđene su najmanje dvije osobe.

Kotao u tvornici vode u Kijevu je djelimično oštećen, kao i ulaz u stanicu podzemne željeznice koja je također služila kao sklonište u okrugu Svjatošink, rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Najmanje dvije osobe su povrijeđene u napadu, rekao je Kličko i dodao da su hitne službe upućene u nekoliko okruga gdje su padali ostaci uništenih projektila.

"Biće odgovora za sve. Neprijatelj će to osjetiti", napisao je Andriy Yermak, šef predsjedničke kancelarije na svojoj Telegram stranici nakon napada.

Serhiy Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva, rekao je da je više od 10 krstarećih projektila, oko 10 balističkih projektila i dron koji je ispalila Rusija na ukrajinsku prijestolnicu i njena predgrađa uništila ukrajinska protuzračna odbrana.

Kasnije je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo da je Rusija lansirala 35 projektila različitih tipova i 26 dronova Shahed na Ukrajinu tokom noći 1. i 2. septembra, dodajući da je oboreno devet balističkih projektila, 13 krstarećih projektila i 20 dronova.

Upozorenja o zračnom napadu trajala su širom Ukrajine skoro dva sata. Susjedna Poljska, članica NATO-a, aktivirala je poljske i savezničke avione kako bi zaštitila svoj vazdušni prostor tokom napada, navodi Reuters.

U međuvremenu, u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, dva drona su udarila u stambenu zgradu i školu, javljaju ukrajinski mediji. U tom napadu nije bilo žrtava.

Rusija gađala Kijev dronovima i raketama

Dan ranije ruska vojska je izvijestila da je presrela i uništila 158 ukrajinskih dronova koji su ciljali više ruskih regija u onome što je opisano kao jedan od najvećih ukrajinskih napada od početka ruske invazije punog razmjera u februaru 2022.

Također, prije nekoliko sedmica su ukrajinske snage pokrenule upad u rusku oblast Kursk na koju je Kremlj obećao da će odgovoriti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 2. septembra da ukrajinski napad na Kursk neće spriječiti ruske snage da napreduju na istoku Ukrajine. Ukrajinske snage nisu postigle svoj cilj da odvrate ruske trupe od tamošnjih borbi, rekao je on.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je prošlog mjeseca da je cilj upada u Kursk stvaranje tampon zone koja bi mogla spriječiti daljnje napade Moskve preko granice.

Zelenskiy se 2. septembra sastao u jugoistočnom gradu Zaporožje s nizozemskim premijerom Dickom Schoofom koji je bio u posjeti i ponovio svoju molbu saveznicima da osiguraju dodatno dalekometno oružje i da dopuste njegovim snagama da ga koriste za dublje gađanje ruskog teritorija.

"Za danas, samo dopustiti, također nije dovoljno", rekao je na brifingu, dodajući da su dodatne zalihe takvog oružja očajnički potrebne.

Uz izvještaje Reutersa i AP-a