Rusija pozvala moldavskog ambasadora na razgovor, osudila 'neprijateljske postupke'

MInistarstvo spoljnih poslova Rusije, 19. jul 2018.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu moldavskog ambasadora na razgovor i izrazilo protest zbog "neprijateljskih postupaka" u poslednjoj u nizu razmene optužbi između Kremlja i proevropske vlasti bivše sovjetske republike.

Moldavske vlasti su prethodno u sredu produžile zabranu uvedenu prošle godine za 12 televizijskih kanala, navodeći da se ti mediji bave "manipulisanjem, dezinformisanjem i promocijom strane agende".

U saopštenju ruskog ministarstva se osuđuje "sistematski karakter" moldavskih postupaka za koje se navodi da su usmerene protiv ruskih državljana, među kojima je, kako navodi Rusija, "politički motivisan progon" ruskih i rusofonih novinara.

"Rukovodstvo Moldavije nastavlja da izdaje agresivne antiruske deklaracije", navelo je Ministarstvo, dodajući da je to rečeno moldavskoj ambasadorki Lilijan Darie.

Pročitajte i ovo: Sveštenici iz Moldavije napuštaju Pravoslavnu crkvu pod okriljem Rusije

Moldavska predsednica Maja Sandu po dolasku na vlast 2020. napravila je otklon od sovjetskog nasleđa zemlje koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije i pokrenula evrointegracije.

Ona je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i optužila Moskvu da pokušava da se meša u novembarske lokalne izbore u Moldaviji, kao i da pokušava da podstakne državni udar da bi bila uklonjena.

Parlament Moldavije je prošlog meseca odobrio novu strategiju odbrane koja identifikuje Rusiju i korupciju kao dve najveće pretnje po bezbednost zemlje. EU se prošlog meseca pristala da otvori pregovore o članstvu s Moldavijom i Ukrajinom.

Portparol moldavskog Ministarstva spoljnih poslova Igor Zaharov rekao je da su među zvaničnicima kojima je zabranjen ulazak u Moskvu i član predsedničkog osoblja, vladini zvaničnici i novinari.

"Moldavija ostaje čvrsto opredeljena da deluje protiv stranog mešanja i bilo kakvog delovanja koje destabilizuje bezbednost i suverenitet Moldavije", naveo je Zaharov u saopštenju.

Moldavija, kako je rekao, žali zbog ruskih postupaka akcije, "ali je važno napomenuti da su takve mere odavno postale rutinski fenomen ruskih vlasti".

Rusija je na sličan način u novembru zabranila ulazak određenom broju državljana Moldavije, posebno kao odgovor na izveštaje ruskih medija o Moldaviji.

Pročitajte i ovo:

Gruzija i Moldavija slave nakon odluke EU da ih približi blokuOdluka EU o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji 'ispolitizovana', tvrdi Kremlj

Ruske vlasti su prošlog meseca takođe zabranile uvoz moldavskog voća i povrća, ključnog izvoza jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Moldavske vlasti su onemogućile nekolicini političara iz zabranjene stranke s proruskim stavovima da učestvuju na lokalnim izborima u novembru.

Izvor: Reuters