Projekat RSE i Glasa Amerike, Current Time blokiran u Rusiji na društvenim mrežama

Više web-stranica RFE/RL, BBC-a, Current Time-a i drugih medija takođe je blokirano zbog, kako ruski regulatori navode, pogrešnih izvještaja.

Dvije vodeće društvene mreže u Rusiji blokirale su sadržaj Current Time-a, projekta koji Radio Slobodna Evropa (RSE) vodi sa Glasom Amerike, nakon zahtjeva državnog medijskog regulatora u posljednjem potezu Moskve da zatvori nezavisne medijske organizacije.

VKontakte, poznat kao VK je najveća ruska kompanija za društvene medije i Odnoklassniki informisali su Current Time o zahtjevu koji je došao 10. marta. Yandex.Zen, koji je dio najvećeg ruskog pretraživača Yandex, takođe se sprema da blokira Current Time, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo: Bivši zaposleni 'fabrike trolova' o ruskoj propagandnoj mašini

Kompanije su rekle da je ruski medijski regulator, Roskomnadzor uputio zahtjev nakon što je kancelarija državnog tužioca ustvrdila da sadržaj Current Time-a objavljen na društvenim mrežama "prenosi lažne informacije od društvenog značaja koje mogu da prouzrokuju prijetnju za živote i/ili zdravlje građana, prijetnje uznemiravanjem društvenog reda i mira i/ili javne sigurnosti".

Zahtjev je došao nekoliko dana nakon što je vlada usvojila dva zakona koji kriminalizuju nezavisno izvještavanje o ratu i proteste zbog rata u Ukrajini. Između ostalog, zakoni zabranjuju širenje "lažnih vijesti" o ruskim oružanim snagama.

Roskomnadzor je naredio medijima da objavljuju samo informacije koje daju zvanični izvori. Takođe je zabranio medijske organizacije da opisuju konflikt u Ukrajini kao invaziju ili rat i naredio da se isključivo naziva "specijalna vojna operacija".

"Nezadovoljan samo blokiranjem web-stranica nezavisnih medija, Kremlj sada čisti ruske platforme od činjeničnih informacija o ratu u Ukrajini", rekao je predsjednik RFE/RL Jamie Fly u saopštenju.

"Bez obzira na mjere koje Putinov režim poduzima da blokira naš sadržaj, RFE/RL će nastaviti da koristi sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo podijelili istinu s ruskom publikom", rekao je.

Nezavisne novine Novaja gazeta počele su da povlače svoje izvještavanja o ratu izvan interneta. Moskovska radio stanica Eho Moskvi gotovo je ugašena.

Current Time i RFE/RL odbili su službene zahtjeve za cenzurom izvještavanja, nazivajući svoje sadržaje poštenim i tačnim.

Nezavisni informativni mediji u Rusiji su godinama pod pritiskom, uglavnom zbog deceniju dugog zakona o "stranim agentima".

Pročitajte i ovo: Stisak cenzure u Rusiji i rješenja za njeno zaobilaženje

Ali od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, porastao je broj ruskih i internacionalnih medijskih organizacija koje su suspendovale svoje operacije u Rusiji, povlačeći dopisnike i prebacujući se na anonimno izvještravanje sa lica mjesta.

Restrikcije koje su sada na snazi su najstrožije još od vremena Sovjetskog Saveza.

Među glavnim međunarodnim emiterima koji su najavili obustavu u Rusiji su BBC, CNN, Bloomberg, CBS, njemački ARD i ZDF.

Više web-stranica RFE/RL, BBC-a, Current Time-a i drugih medija takođe je blokirano zbog, kako ruski regulatori navode, pogrešnih izvještaja.

Roskomnadzor je takođe krenuo u blokadu stranih društvenih mreža kao što je Facebook.