Rusija navodi da je u Makijevki ubijeno 89 vojnika, za napad krivi mobitele

Ruševine na mestu nekadašnje improvizovane kasarne u Makijevki, 3. januara 2023.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 3. januara da je 89 vojnika poginulo u ukrajinskom napadu na Makijevku tokom vikenda, dodajući da je glavni razlog napada neovlašćeno korišćenje mobilnih telefona.

"Broj naših mrtvih drugova popeo se na 89", rekao je general-potpukovnik Sergej Sevrjukov u video izjavi koju je Ministarstvo objavilo rano u sredu po lokalnom vremenu.

Pod ruševinama je pronađeno još tela, dodao je on.

"Već je očigledno da je glavni razlog onoga što se dogodilo bilo uključivanje i masovna upotreba, suprotno zabrani, mobilnih telefona u zoni dohvata neprijateljskog naoružanja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pročitajte i ovo: Nezadovoljstvo u Moskvi komandantima zbog stradanja ruskih vojnika u Makijevki

Ministarstvo je dodalo u saopštenju na aplikaciji za razmenu poruka Telegram da komisija istražuje okolnosti napada.

Sugerisalo je da je zauzvrat pokrenulo vazdušne udare u blizini železničke stanice Družkivka u Donjecku, u kom tvrde da su ubili do 200 ukrajinskih vojnika i uništili četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Kirilo Timošenko, pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je 3. januara da su dve osobe ranjene u napadu na Družkovku, u kojem je uništena hokejaška arena.

Rusija je ranije 2. januara potvrdila veliki broj poginulih među svojim vojnicima u ukrajinskom raketnom napadu na improviziranu kasarnu u predgrađu okupiranog grada Donjecka u istočnoj Ukrajini, rekavši da su ubijene 63 osobe.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajina je preuzela odgovornost za napad i izvestila da je oko 400 ruskih vojnika ubijeno.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi navode obe strane o broju poginulih u napadima.

Ruski kritičari rekli su da su vojnici bili smešteni pored skladišta municije, koje je, prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane pogođeno sa četiri rakete ispaljene iz lansera HIMARS američke proizvodnje.

Novogodišnji udar na Makijevku usledio je u trenutku kada je Rusija pokrenula noćni talas napada dronovima na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opet je upozorio da je Rusija spremna pokrenuti veliku ofanzivu.

"Ne sumnjamo da će Rusija da baci sve karte koje su joj preostale na sto i da sakupi sve koje može kako bi pokušala preokrenuti tok rata i barem odgoditi svoj poraz", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju.

"Moramo da poremetimo ovaj ruski scenario. Pripremamo se za to. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofanzive mora da propadne", nastavio je.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.