Lekari bez granica prekidaju rad u Rusiji

Logo organizacije Lekari bez granica

Humanitarna organizacija Lekari bez granica (Médecins Sans Frontières - MSF) sa sedištem u Švajcarskoj saopštila je u ponedeljak da je prinuđena da prekine svoje operacije u Rusiji, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

"Teška srca moramo da prekinemo naše aktivnosti u Rusiji", rekao je šef ruskog programa Lekara bez granica.

Ta organizacija je u Rusiji prisutan od 1992. godine, ali je u avgustu navela da je primila obaveštenje od ruskog Ministarstva pravde da je njegova kancelarija uklonjena iz registra nevladinih organizacija.

Lekari bez granica su s Ministarstvom zdravlja Rusije realizovali programe u Moskvi, Sankt Peterburgu, Arhangelskoj, Ivanovskoj i Kemerovskoj oblasti, Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu.

Fokus te organizacije je bio lečenje i prevencija tuberkuloze, posebno teško izlečivih oblika, HIV-a, drugih zaraznih bolesti i rad sa rizičnim grupama, uključujući s migrantima.

Posle početka invazije Rusije na Ukrajinu, Lekari bez granica su pružili medicinsku i humanitarnu pomoć izbeglicama iz Ukrajine i Rusima koji su se iz pograničnih oblasti selili u bezbedne regione Rusije.