Putin najavio odgovor na napad u kome je oštećen most na Krimu

Oštećena deonica puta na Krimskom mostu, koja se odlomila i nagnuta u stranu uslijed, kako se navodi, noćnog napada na most. Snimak ekrana iz videa, 17. jula 2023

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak, 17. jula, da njegovo ministarstvo odbrane priprema predloge za odgovor na napad u kome je oštećen drumski most koji povezuje Krim sa južnom Rusijom, za šta je okrivio Ukrajinu.

Na kraju televizijskog video sastanka sa nacionalnim i regionalnim zvaničnicima radi procene posledica napada, Putin je to nazvao okrutnim i besmislenim činom, dodajući da most "već duže vreme nije korišćen za vojni transport".

Ruske vlasti su saopštile da je ubijen par koji se vozio preko mosta da bi otišao na odmor na Krim, a da je njihova 14-godišnja ćerka povređena.

Kijev nije zvanično preuzeo odgovornost, ali ukrajinski mediji navode da su ukrajinske bezbednosne službe rasporedile pomorske bespilotne letelice uperene na most.

Napad je bio sličan onom u oktobru, za koji je Ukrajina prećutno preuzela odgovornost, koji je na neko vreme stavio van pogona i drumski i železnički most, podseća Rojters.

Posle dva takva incidenta u ratu sa Ukrajinom, Putin je zahtevao "konkretne" predloge da osigura bezbednost mosta, velikog projekta koji je pokrenuo nakon što je Rusija zauzela i potom anektirala poluostrvo na Crnom moru od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina je obećala da će vratiti Krim, zajedno sa svom teritorijom koju je Rusija zauzela od pokretanja invazije na Ukrajinu punog obima – koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" – u februaru 2022.

Najnoviji napad se poklopio sa sezonom letnjih praznika i znači da će se ruski turisti koji žele voziti do ili sa Krima suočiti sa mogućnošću dugih redova za trajekt ili prelaska teritorije koju je Rusija zauzela i koju je Ukrajina obećala da će ponovo osvojiti.

Zamenik ruskog premijera Marat Husnulin rekao je na video-konferenciji da stubovi mosta od 19 kilometara nisu oštećeni, ali da je raspon kojim se saobraćaj odvijao u jednom pravcu potpuno uništen i da će morati da bude ponovo izgrađen.

On je dodao da će se drumski saobraćaj nastaviti u jednom pravcu do 15. septembra, a da će do 1. novembra biti obnovljen u oba smera. Paralelni železnički most nije oštećen.

Kijev smatra da Rusi nemaju šta da traže i odmaraju na zaplenjenoj teritoriji, posebno dok Rusija bombarduje Ukrajinu.

Veza između napada i prekida isporuke žita

Rusija je za napad od ponedeljka, 17. jula, optužila Ukrajinu, dok je Kijev sugerisao da bi incident mogao biti provokacija na dan ugovora kojim se dozvoljava izvoz žitarica preko Crnog mora.

Rusija je nekoliko sati nakon napada, u ponedeljak, 17. jula, saopštila da se do daljnjeg povlači iz sporazuma.

Saobraćaj na mostu koji povezuje Rusiju sa Krimom je nakon napada prekinut zbog "hitne situacije", rekao je regionalni guverner Rusije Sergej Aksjonov.

Više sadržaja

Portparolka južne vojne komande Ukrajine Natalija Humeniuk ocenila je da bi "ovo mogla biti ruska provokacija".

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak je nakon napada na most na Krimu na društvenim mrežama objavio da su "ruski instrumenti za masovna ubistva kratkog veka".

"Sve nelegalne strukture koje se koriste za isporuku ruskih instrumenata za masovna ubistva su nužno kratkog veka – bez obzira na razloge uništenja", napisao je na Tviteru.

BBC i AFP su objavili da su kijevska mornarica i bezbednosna služba SBU izveli "specijalnu operaciju" koristeći morske dronove, pozivajući se na neimenovane izvore iz sužbi bezbednosti Ukrajine.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i mornarica su odbili da kažu da li su umešani, iako su neki ukrajinski zvaničnici most prikazali kao legitimni vojni cilj.

Reakcije u Rusiji

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u ponedeljak, kako je nazvalo, ukrajinski teroristički napad na most između Rusije i Krima i u saopštenju navelo da bi Zapad mogao biti saučesnik u tome.

"Ako se otkrije zapadno poreklo površinskih dronova koji su napali most, kao i uloga zapadnih zemalja u planiranju, sponzorstvu i izvođenju ove operacije, to će potvrditi njihovo saučesništvo u terorističkim aktivnostima režima u Kijevu", saopštilo je Ministarstvo.

Zaharova nije pružila dokaze koji bi podržali te tvrdnje.

Dodala je da odluke "donose ukrajinski zvaničnici i vojska, uz direktno učešće američkih i britanskih obaveštajnih agencija i političara".

Pročitajte i ovo: Napad na Krimski most

Preporuke za ruske turiste

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstatinov, kojeg je na tu funkciju imenovala Moskva, "vanrednu situaciju" na mostu na Krimu nazvao "terorističkim napadom kijevskog režima", javila je ruska režimska novinska agencija RIA.

On je ocenio da je Ukrajina počinila "novi zločin" gađajući ono što je nazvao "civilnim objektom".

Ruski zvaničnici ohrabrili su turiste koji su zaglavljeni na Krimu da se odvezu kući kroz okupiranu Ukrajinu.

Stanovnici i posetioci poluostrva treba da se "uzdrže od putovanja mostom na Krimu" i "izaberu alternativni put kroz nove regione", rekao je šef Aksjonov.

Ruska državna televizija pokazala je mapu predložene rute, preko okupiranih gradova Melitopolja i Marijupolja i dalje do ruskog grada Rostova.

Zvaničnici su rekli da će smanjiti vreme policijskog časa kako bi turiste propustili i da će ruska vojska održavati rutu "bezbednom".

Oni koji putuju takođe su savetovani da ustupe mesto vojnim vozilima i kolonama i da sa sobom nose gotovinu, javio je BBC.

Zašto je važan Kerčki most?

Kerčki most otvoren je 2018. godine i omogućava putovanje drumom i železnicom između Rusije i Krima, ukrajinske teritorije koju drže moskovske snage od 2014. godine.

U oktobru prošle godine delimično je zatvoren nakon velike eksplozije.

Most, koji je važna prometnica, u potpunosti je ponovo otvoren u februaru.

Šef ruske administracije na Krimu Sergej Aksjonov napisao je na Telegramu da je "saobraćaj zaustavljen na Krimskom mostu. Vanredna situacija se dogodila u oblasti ​145. podrške sa [ruske strane mosta]".

"Poduzimaju se mere za obnavljanje situacije. Molim stanovnike i goste poluotoka da se uzdrže od putovanja kroz Krimski most i, iz sigurnosnih razloga, izaberu alternativni kopneni put kroz nove regije".

Ovako Rusija naziva ukrajinske teritorije koje je okupirala prošle godine - Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck - i tvrdi kako ih je anektirala.

Rusko Ministarstvo prometa objavilo je da eksplozija nije oštetila nosače mosta i da je zahvaćena samo površina puta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.