Rusija i Kina sve snažnije sarađuju na Arktiku, navodi Pentagon

Ruski vojnici u vojnoj bazi Nagurskoje na arktičkim ostrvima Zemlje Franje Josefa, Rusija, marta 2017.

Rusija i Kina sve snažnije sarađuju u arktičkom regionu, što bi moglo da ima negativne posljedice na regionalnu bezbjednost, objavila je američka vojska u svojoj strategiji za Arktik.

Rusija je na Arktiku ponovno aktivirala stotine vojnih lokacija iz sovjetskog perioda, navodi se u izvještaju.

Kina, koja se proglasila zemljom "bliskom Arktiku", tamo ima ambicije izgradnje "polarnog Puta svile", navodi se.

Peking privlače mineralni resursi regiona te smatra kako povlačenje leda otvara nove trgovačke puteve, piše Reuters.

"Kina i Rusija sve snažnije sarađuju širom arktičkog regiona preko raznih instrumenata nacionalnih ovlaštenja", piše Pentagon u svom dokumentu.

"Iako preostaju mnoga područja neslaganja između Kine i Rusije, njihovo sve veće usklađivanje u regionu je zabrinjavajuće, pa ministarstvo odbrane nastavlja da prati ovu saradnju", dodaje se.

Arktički pomorski putevi se sve više koriste za trgovinu između velikih ekonomija širom Tihog i Atlantskog okeana jer je globalno zagrijavanje donijelo duže periode bez leda.

Kina i Rusija zajedno razvijaju nove puteve jer Rusija želi nove načine dostave energenata Kini, a Peking traži alternativu za Malajski prolaz.

Pentagon u izvještaju navodi kako Kina želi da iskoristi "promjenu dinamike na Arktiku kako bi tamo imala veći uticaj i pristup, koristila resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju".

Sjedinjene Države, Kanada i Finska će ovaj mjesec da osnuju konzorcijum koji će da graditi ledolomce.

Cilj je ojačati tamošnje sposobnosti NATO-ovih saveznika i suprotstaviti se sve većem uticaju Moskve i Pekinga, piše Reuters.

Pročitajte i ovo: Vežbe kineske i ruske vojske u Južnokineskom moru