Poplave u Rusiji i Kazahstanu: 'Najgore tek dolazi'

Na zapadu Kazahstana, kuće u Qulsaryju, gradu u centru Zhylyoi okruga u regiji Atyrau, skoro su u cijelosti potopljene u poplavama, 11. aprila.

Obilne kiše i nagli porast temperatura koje izazivaju brzo otapanje snijega stvaraju probleme ljudima na sjeveru Kazahstana i na jugu Rusije. Rijeke izbijaju iz korita, a nadležni tvrde da "najgore tek dolazi".

Radio Slobodna Evropa je snimio ekskluzivni video sela Bersiev, koje je skoro u cijelosti potopljeno. Samo 18 od 236 kuća je još uvijek pogodno za stanovanje.

Vanredno stanje je proglašeno u 10 od 17 regiona zemlje, navodi TASS.

Konji na suhom u Qulsaryju.

Proljetne poplave natjerale su oko 100.000 ljudi da napuste domove u Kazahstanu. Vlasti najavljuju dodatne evakuacije.

Kokoške stoje pored blata nakon poplave u selu Bersijev.

Iako su proljetne poplave uobičajene u velikim dijelovima graničnog regiona između Kazahstana i Rusije, ovogodišnje su najgore u posljednjih nekoliko decenija, ističu nadležni.

Par u Orenburgu u Rusiji posmatra potopljeno područje oko spomenika Evropa-Azija, koji označava granicu između Evrope i Azije.

"Teški dani su pred nama," rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi 9. aprila. "Još mnogo vode dolazi."

Akcija dostava hrane u Orenburgu, gradu od oko 550.000 stanovnika koji se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Moskve. Ovdje je više od 2.500 domova poplavljeno.

Žena fotografiše poplavne vode iza gumene brane u Orenburgu. Vodostaj na rijeci Ural dostigao rekordnih 11,29 metara, u odnosu na 10,87 metara zabilježen 11. aprila.

Skoro 12.000 domova i 16 državnih medicinskih ustanova poplavljeno je širom regije Orenburg, obavijestio je guverner te regije Denis Pasler ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Snimak dronom prikazuje kamion koji prolazi poplavljenom cestom u naselju Zarečnoje, oblast Orenburg.

Širi pogled iz zraka na poplave oko Zarečnoja.

Vlasti upozoravaju da će nivo vode u obližnjoj rijeci Ural biti "kritičan" i tokom vikenda prije nego što počne postepeno padati početkom sljedeće sedmice.