Rusija stavila Karnegijevu zadužbinu na listu 'nepoželjnih'

Zgrada ruskog Ministarstva pravde, 28. februar 2011.

Rusko ministarstvo pravde u četvrtak je stavilo Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir na svoju listu "nepoželjnih organizacija“.

Rusko glavno tužilaštvo proglasilo je Karnegijevu zadužbinu "nepoželjnom" 1. jula, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Ministarstvo pravde je takođe u četvrtak na listu "nepoželjnih organizacija" stavilo portal The Moscow Times na engleskom i ruskom jeziku sa sedištem u Holandiji, pošto je to prethodno uradilo rusko tužilaštvo.

Karnegijeva zadužbina za međunarodni mir osnovana je u SAD 1910. godine. Njen glavni zadatak je unapređenje saradnje između zemalja sveta. Moskovski centar Karnegi otvoren je 1993. godine.

Rusko Ministarstvo pravde je u aprilu 2023. godine uvrstilo Karnegijevu zadužbinu u registar "stranih agenata".

Ogranak te organizacija u Rusiji objavio je prestanak rada u septembru 2022. godine, pošto ga je Ministarstvo pravde isključilo iz registra međunarodnih organizacija i stranih nevladinih organizacija, što znači da mu je zabranjen rad u Rusiji.

Ubrzo posle pokretanja invazije na Ukrajinu, iz ruskog registra su izbrisani i Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i Amnesti internešnal (Amnesty International), kao i mnoge druge nevladine organizacije.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama" usvojen je 2015. godine uz podršku Kremlja uredba i primenjuje se na organizacije koje dobijaju sredstva iz stranih izvora.

Ta etiketa je primenjena na više od 170 organizacija - uključujući medijske kuće, verske organizacije i nevladine organizacije uključene u političke, kulturne i obrazovne aktivnosti.

Organizacije koje dobiju tu etiketu su praktično zabranjene u Rusiji. Radio Slobodna Evropa je takođe proglašen "nepoželjnom organizacijom".