Ruska centralna banka podigla kamatu na 21 odsto za borbu protiv inflacije izazvane vojnom potrošnjom

Ruska centralna banka, 6. septembar 2023.

Ruska centralna banka podigla je u petak svoju ključnu kamatnu stopu za dva procentna poena na rekordnih 21 odsto u nastojanju da se izbori s rastom inflacije pošto je vladina potrošnja na vojsku opteretila privredu i dovela do povećanja plata.

Ključna kamata je podignuta na najviši nivo od februara 2003. godine, pošto je prema, centralnoj banci inflacija u septembru dostigla 9,8 odsto posle 7,5 odsto u avgustu, a inflatorna očekivanja stanovništva dostigla su maksimalan nivo od početka godine.

Centralna banka je saopštila da "rast domaće tražnje i dalje značajno nadmašuje mogućnosti za proširenje ponude roba i usluga".

Inflacija je, navodi se u saopštenju, "znatno iznad julske prognoze Banke Rusije". Dodaje se da postoji mogućnost za još povećanja kamate u decembru.

Ruska centralna banka navela je da su visoka inflaciona očekivanja i skretanje ruske privrede s puta uravnoteženog rasta, kao i pogoršanje spoljnotrgovinskih uslova glavni inflatorni rizici.

Trenutnu slabost ruske valute, nakon što je zvanični kurs prema američkom dolar pao za više od 12 odsto od početka avgusta, analitičari takođe smatraju snažnim inflatornim faktorom.

Pročitajte i ovo: Prezaposleni piloti bez aviona: Kako rat u Ukrajini onemogućava ruski Aeroflot

Povećanje kamata takođe odražava političku podršku rukovodstvu centralne banke, koje se suočilo s pritiskom bez presedana nekih od najmoćnijih ruskih biznismena, uključujući čelnike najvećih naftnih i odbrambenih kompanija u zemlji, da zaustave ciklus pooštravanja monetarne politike.

Zvanični podaci pokazuju, međutim, da i pored pooštravanja mera kreditiranje privrede nije usporilo. Centralna banka je poslednjih nedelja sprovela niz dodatnih mera kako bi obuzdala rast kreditiranja.

Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je otkazao svoju misiju u Rusiji prošlog meseca nakon protesta nekoliko evropskih zemalja, smanjio je svoju prognozu privrednog rasta Rusije za 0,2 odsto na 1,3 odsto u 2025. sa 3,6 odsto ove godine.

Rusija zvanično predviđa usporavanje ekonomskog rasta na 2,5 odsto s očekivanih 3,9 odsto ove godine.

Centralna banka je podigla kamatnu stopu na 20 odsto u februaru 2022. kako bi smirila tržišta koja su bila uznemirena invazijom Rusije na Ukrajinu i zaustavila odliv kapitala. Stopu je snizila na 17 odsto u aprilu 2022.

Izvori: AP, Reuters