Rusija još dva novinara dodala na listu 'stranih agenata'

Ilustracija: Moskva, Rusija

Ministarstvo pravde Rusije dodalo je još dva novinara, Olesju Gerasimenko i Sergeja Ježova, na svoju listu „stranih agenata“.

Navodi se da Gerasimenko radi za Verstka, nezavisnu onlajn novinsku publikaciju koju je u aprilu 2022. osnovala grupa ruskih novinara.

Ježov je istraživački novinar lista Insajder.

Dodaje se da su advokat Grigorij Vajpan, poslanik iz Sankt Peterburga, LGBT aktivista Sergej Trošin i bivši odbornik u Sankt Peterburgu Fjodor Utkin takođe dodati na rusku listu „stranih agenata“.

Kako se navodi, Rusija koristi svoj zakon o „stranom agentu“ da etiketira i kazni kritičare vladine politike.

Prethodno su ruske vlasti novinarki RSE Alsu Kurmaševoj (Kurmasheva) do 5. juna produžile pritvor u kom se nalazi od sredine oktobra 2023. pod optužbom da je prekršila zakon o "stranim agentima".

Pročitajte i ovo: Vrhovni sud Tatarstana odbio žalbu na pritvor novinarke RSE Alsu Kurmaševe

Optužena je za distribuciju "lažnih" vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je zaprećena maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Radio Slobodna Evropa (RSE) i američka vlada saopštile su da su optužbe odmazda ruskih vlasti za njen rad.

Osim Kurmaševe i novinar Volstrit džornala (The Vall Street Journal) Evan Gerškovič (Gershkovich) više od godinu dana nalazi se u pritvoru u Rusiji.

Uhapšen je krajem marta 2023. u Jekaterinburgu pod optužbom Rusije da je „prikupljao tajne informacije o kompaniji Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti u kojoj se proizvodi vojna oprema“. Gerškovič je to demantovao rekavši da je obavljao novinarski posao.

Ruski zvaničnici za sada nisu izneli dokaze za optužbe na račun Evana Gerškoviča.

Pročitajte i ovo: Američki novinar Gerškovič u Rusiji optužen za špijunažu