Kremlj kaže da Japan ne želi da razvija odnose sa Rusijom pozivom građanima da je izbegavaju

Ruski brod u blizini Kurilskih ostrva koja je 1945. zauzeo Sovjetski savez, a koja su pre toga pripadala Japanu

Kremlj je saopštio u ponedeljak, 29. jula, da stav Japana da njegovi građani treba da izbegavaju putovanja u Rusiju pokazuje da je Tokio sve više privržen "kolektivnom Zapadu" i da njegovo rukovodstvo ne želi da razvija veze sa Moskvom.

Novinska agencija Kjodo izvestila je u ponedeljak da je Muneo Suzuki, dugogodišnji japanski poslanik poznat po zalaganju za bliske veze sa Rusijom, posetio Moskvu radi razgovora sa tamošnjim vlastima uprkos vladinom savetu protiv takvih putovanja.

U njemu se navodi izjava sekretara japanske vlade Jošimasa Hajaši da je na snazi vladin savet koji poziva svoje državljane, uključujući zakonodavce, da izbegavaju putovanja u Rusiju.

Na pitanje o tome, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da izgleda da japansko rukovodstvo nastoji da izvrši pritisak na japanske građane koji žele da posetom Rusiji poboljšaju odnose sa njoj.

Pročitajte i ovo: Rusija uputila protest Japanu zbog zajedničkih vježbi sa zemljama NATO-a

Upitan da li će biti kontakata između Suzukija i Kremlja, Peskov je rekao da nisu planirani.

"Jasno je da u Tokiju dominiraju ličnosti koje se ne zalažu za razvoj bilateralnih odnosa. Nažalost, sadašnje rukovodstvo Japana je izrazilo solidarnost sa neprijateljskim, za Rusiju, akcijama kolektivnog Zapada, a to ne može a da ne bude štetno za naše bilateralne odnose“, rekao je Peskov.

"Nažalost, rukovodstvo Japana se ne ograničava na ovakav odnos prema našoj zemlji i pokušava da izvrši pritisak na one koji dele drugačije gledište i pokušavaju da pronađu načine za uspostavljanje kontakata", dodao je Peskov.

Tokio i Moskva se dugo spore oko četiri japanska ostrva, koje je zauzeo Sovjetski savez 1945, što sprečava dve zemlje da formalno zaključe mirovni sporazum od kraja Drugog svetskog rata.

Pročitajte i ovo: Kako je rat s Japanom prije 120 godina ubrzao pad Ruskog Carstva
Izvor: Rojters