SAD traže izručenje državljana BiH zbog pomaganja Rusu da pobjegne iz Italije

Ruskog biznismena Artjoma Usa optužila je u oktobru 2022. federalna velika porota u Njujorku zajedno sa šestoro saoptuženih.

Sjedinjene Američke Države traže izručenje Vladimira Jovančića, državljanina Bosne i Hercegovine, za kojeg navode da je pomogao optuženom sinu ruskog zvaničnika da pobjegne iz kućnog pritvora u Italiji.

Federalni tužioci u Bruklinu rekli su da je Jovančić priveden u Hrvatskoj pod optužbom da je pomogao Artjomu Usu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije nego što je trebao biti izručen Sjedinjenim Državama.

Jovančić je u Hrvatskoj uhapšen u proteklih nekoliko dana i proći će kroz ekstradicioni postupak.

Italijanski tužioci izdali su u utorak pet naloga za hapšenje ljudi optuženih da su pomogli Artjomu Usu, preneo je AFP.

Istražitelji su otkrili da su četiri automobila umešana u krijumčarenje Usa iz Milana preko granice u Sloveniju, nakon višemesečnog planiranja, rekao je tužitelj Marcello Viola.

Poternice su izdate za dva državljana BiH, jednim državljaninom Slovenije i dva državljana Srbije, prenose italijanski mediji.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je u ponedeljak u Hrvatskoj uhapšen državljanin BiH koji živi u Srbiji u vezi sa istragom. Dodaje da su još jednog osumnjičenog uhapsile italijanske vlasti.

U pismu od 4. decembra američkoj okružnoj sutkinji Rachel Kovner, tužioci u Bruklinu su tražili da Jovančić bude zadržan u pritvoru do suđenja kada stigne u Sjedinjene Države nakon ekstradicije iz Hrvatske.

Dodaje se da postoji opasnost od bjekstva Jovančića pošto ima značajne veze sa stanim jurisdikcijama, uključujući sa zemljama s kojima SAD nemaju saradnju o ekstradiciji.

Us je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima.

Optužnica tereti njega i ostale za zavjeru u vezi s navodnom transnacionalnom prevarom, krijumčarenjem i operacijom pranja novca. Us je u aprilu rekao državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je u Rusiji.

Pročitajte i ovo: Rus, kog traže SAD, pobegao iz kućnog pritvora u Italiji u Rusiju

Odvojeno u utorak, američki State Department je saopštio da nudi nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do Usovog hapšenja.

Usov otac, Aleksandar Us, podnio je ostavku u aprilu na mjesto guvernera ruske oblasti Krasnojarsk ubrzo nakon što se njegov sin vratio u Rusiju.

Tužioci su rekli da su Artjom Us i njegova supruga platili Jovančiću 50.000 eura da prevezu Usa iz njegove rezidencije u Milanu preko granice u Sloveniju do Srbije, gdje je ušao u avion za Moskvu.

Jovančić, koga su tužioci opisali kao saradnika srpske organizovane kriminalne grupe, suočava se sa dve tačke optužnice za ometanje pravde i podstrekavanje ili pomaganje u bjekstvu.

Pročitajte i ovo: EU zamrzla skoro 14 milijardi dolara vrijednu rusku imovinu

Aleksandar Us je rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA ranije ovog mjeseca da su američke optužbe protiv njegovog sina politički motivisane.

Njegov bijeg je postidio italijanske vlasti, a premijerka Đorđa (Giorgia) Melini je takođe kritikovala prvobitnu odluku da se Us smjesti u kućni pritvor.

Us je bio jedan od petorice Rusa uhapšenih na zahtjev Vašingtona za "nezakonite šeme izvoza" američke vojne tehnologije u Rusiju.

Rusija ga je takođe stavila na potjernicu, kako bi potencijalno otvorila put Moskvi da zahtjeva njegovo izručenje.