Rusija istražuje zvaničnike Ministarstva odbrane zbog malverzacija

Zidine Kremlja u Moskvi

Ruske vlasti uhapsile su još jednog visokog zvaničnika Ministarstva odbrane u poslednjoj u nizu istraga o korupciji, ovog puta u vezi sa vojnim zabavnim parkom, saopštio je 5. avgusta državni istražni komitet.

General-major Vladimir Šesterov priveden je zbog sumnje za prevaru, navodi se u saopštenju. Uhapšen je i Vjačeslav Ahmedov, direktor parka Patriot sa ratnom tematikom u blizini Moskve.

"Prema istrazi, ova lica su zajedno sa saučesnicima učestvovala u krađi budžetskih sredstava namenjenih za aktivnosti i funkcionisanje Patriot parka i kongresno-izložbenog centra", navodi se u saopštenju odbora.

Park, koji je popularna atrakcija za posetioce, prikazuje ogromnu kolekciju ruskog i sovjetskog naoružanja, a posetiocima nudi priliku da se popnu na tenkove i učestvuju u simulacijama borbe. Na zvaničnoj veb stranici se takođe nalazi galerija fotografija "heroja specijalne vojne operacije" – što je ruski zvanični naziv za vojnu invaziju u Ukrajini.

Državna novinska agencija RIA saopštila je da istraga ispituje dokaze iz 2021. godine, a da su ostali zaposleni u parku takođe privedeni i ispitivani.

Pročitajte i ovo: U Rusiji uhapšen zamenik ministra odbrane pod sumnjom za korupciju

Novinska agencija TASS navodi da su Šesterov i Ahmedov osumnjičeni za proneveru više od 40 miliona rubalja (470.000 dolara). Njihovi bankovni računi su bili zamrznuti i preti im do 10 godina zatvora ako budu osuđeni.

Najmanje desetak ljudi sada je uhvaćeno u najvećem talasu korupcionaških skandala koji su pogodili rusku vojsku i odbranu.

Počelo je 23. aprila hapšenjem Timura Ivanova, zamenika ministra odbrane optuženog za primanje mita od građevinske kompanije. Među ostalim uhapšenim od tada su vojni general-major i zamenik načelnika Generalštaba, kao i biznismeni osumnjičeni za davanje mita.

Istrage ukazuju na ozbiljan napor Kremlja da iskoreni korupciju u vojsci skoro dve i po godine od početka rata u Ukrajini.

U maju, ubrzo nakon prvih hapšenja, predsednik Vladimir Putin je neočekivano smenio dugogodišnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua i zamenio ga ekonomistom Andrejem Belousovom, što je naširoko viđeno kao potez da se obezbedi strože upravljanje ogromnim odbrambenim budžetom Rusije i eliminiše rasipanje i korupcija.

Izvor: Rojters