Dvije godine nakon trovanja Navaljnog, iz EU pozvali Rusiju da ga oslobodi

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na ekranu TV kamere, tokom video linka iz zatvora koji je obezbedila ruska Federalna kazneno-popravna služba u sudnici u Vladimiru, Rusija, 28. juna 2022.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao ue Rusiju da odmah pusti iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny), na drugu godišnjicu skoro fatalnog trovanja Navaljnog nervnim agensom iz sovjetske ere.

Vaš browser nepodržava HTML5

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov

U saopštenju objavljenom 20. avgusta, Borelj je rekao da Evropska komisija "nastavlja da najoštrije osuđuje pokušaj ubistva" Navaljnog i poziva Rusiju da "poštuje svoje obaveze prema Konvenciji o hemijskom oružju".

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Borelj navodi kako žali što je Moskva zabranila Navaljnijeve organizacije u Rusiji kao "ekstremističke" i zbog "neprekidnog progona i zatvaranja Navaljnog i članova njegovog tima".

U saopštenju se traži da se Navaljni odmah pusti iz zatvora i da Moskva ispuni svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Pročitajte i ovo: Kako rijetki Rusi ustaju protiv invazije na Ukrajinu

U avgustu 2020. Navaljni se nasilno razboleo tokom leta iz Sibira za Moskvu. Nakon ukazane hitne medicinske pomoći u Omsku, on je medicinski evakuisan u Nemačku, gde su stručnjaci utvrdili da je otrovan nervnim agensom grupe "novičok", istom vrstom otrova koji je korišćen u pokušaju ubistva bivšeg ruskog vojnog obaveštajca Sergeja Skripalja u Solsberiju, Engleska, 2018.

Navaljni je rekao da su trovanje izvršili operativci Federalne službe bezbednosti po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Navaljni je uhapšen odmah po povratku u Rusiju u januaru 2021. Sledećeg meseca je osuđen na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovnog otpusta tokom njegovog oporavka u inostranstvu.

U martu je Navaljni osuđen u odvojenom slučaju na devet godina zatvora zbog optužbi za proneveru i nepoštovanje suda koje on i njegove pristalice odbacuju kao politički motivisane.