Putinova invazija na Ukrajinu onemogućila diplomatiju Moskve, kaže bivši ruski diplomata

Bivši ruski diplomata Boris Bondarev: "Za mene je rat bio apsolutno nezamisliv i shvatio sam da se kosi sa svime što ruske diplomate treba da rade".

Piše: Igor Sevrjugin

Invazija Moskve na Ukrajinu zadala je težak udarac ruskoj spoljnoj politici i njenim diplomatama ostavila "nemoguć" zadatak da usred sve veće izolacije pokušaju da ostvare ciljeve Kremlja.

Tu ocenu je izneo Boris Bondarev, bivši savetnik u stalnoj misiji Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi i 20-godišnji veteran ruske spoljne službe. Podneo je ostavku u maju zato što je smatrao da je rat pokazao koliko su Rusija i njeni lideri postali represivni i izvitopereni, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Zbog napada na Ukrajinu ruska diplomatija je praktično nemoguća u bilo kom praktičnom smislu“, rekao je Bondarev za Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA). "Za mene je rat bio apsolutno nezamisliv i shvatio sam da se kosi sa svime što ruske diplomate treba da rade".

Bondarev je dospeo na naslove svetskih medija kada je dao ostavku iz protesta zbog invazije Kremlja na Ukrajinu 24. februara. Od tada iznosi široku kritikovu ruskog rukovodstva pod predsednikom Vladimirom Putinom, čiju autokratsku vladavinu krivi što je diplomatska služba obmanuta sopstvenom propagandom i izolovana na globalnoj sceni.

"Primetio sam evolutivni pad naše diplomatije i njeno skliznuće u ponor provokacija i laži", rekao je on. "Ipak, dok nije bilo rata i dok krv nije prolivena, ja sam – kao i mnoge moje kolege – verovao da još mogu da radim."

Pročitajte i ovo: Zašto je Putin spreman na eskalaciju rata u Ukrajini?

Prema Bondarevu, diplomate koje su nazad u Moskvu u depešama navodile tvrdnje i ključne tačke ruske propagande, bile su nagrađene, dok su potiskivani oni koji su osporavali takve pretpostavke i dovodili u pitanje zvaničnu liniju.

On kaže da je to svojevoljno slepilo doprinelo razvijanju kulture koja je omogućila pogrešne procene koje su dovele do rata s Ukrajinom, gde je Kremlj predviđao brzu pobedu nad Kijevom. Nasuprot tome Rusija je u Ukrajini pretrpela velike žrtve i nastavlja da se suočava sa sramotnim neuspesima na bojnom polju.

"Što je ovo dalje odmicalo, postajalo je jasnije da je predsednik (Putin) glavna meta te sve agresivnije retorike Ministarstva spoljnih poslova", rekao je Bondarev. "To je bilo kontraproduktivno za ruske diplomatije, pošto (druge diplomate) ne žele da komuniciraju s ljudima koji pričaju kao nasilnici i huligani. Ali ovaj rečnik se ohrabruje, jer se očigledno dopada glavnom kupcu (Putinu)."

Neizvesna budućnost

Bondarev, koji se pridružio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova 2000. godine, i dalje je kritičan prema stanju ruskog diplomatskog kora za koji kaže da je ispunjen "takojevićima", pri čemu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov postao glavna meta njegovih kritika.

"Čini mi se da su Lavrovljeva povodljivost i nespremnost da se spori s bilo kim i da brani svoje mišljenje doveli do toga da se Ministarstvo spoljnih poslova pretvorilo telo koje bez razmišljanja izvršava bilo kakve instrukcije i hirove koji dolaze sa samog vrha", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Da li je 70-godišnji Putin za rusku javnost i dalje nezamenljiv?

Bivši ruski diplomata je potpuniji prikaz svoje odluke da podnese ostavku i svojih iskustava tokom dvodecenijske karijere izneo u eseju od 6.500 reči koji je u oktobru objavljen u časopisu Forin afers (Foreign Affairs).

Taj esej mu je brzo doneo osude iz Moskve. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno je na brifingu za štampu uporedila Bondareva sa sovjetskim generalom Andrejem Vlasovim iz vremena Drugog svetskog rata koji je pogubljen zbog izdaje zbog saradnje s nacističkom Nemačkom.

Bondarev je u eseju žestoko kritikovao stanje ruskog rukovodstva i smer njegove spoljne politike. On je napisao da su sankcije Rusiji koje je uveo Zapad posle njene nasilne aneksije poluostrva Krim 2014. – mere usmerene na ključne visokotehnološke komponente potrebne za proizvodnju vojne opreme – bili daleko štetnije nego što su to priznali ruski zvaničnici.

On piše da su sankcije "oslabile našu vojsku više nego što je Zapad shvatao" i da su "jedan od razloga zašto Rusija ima toliko problema sa svojom invazijom".

Svaki prekid vatre u Ukrajini, napisao je Bondarev, samo bi dao vremena Putinu da se pregrupiše i ponovo naoruža. Umesto toga, bivši ruski diplomata kaže da samo "sveobuhvatan poraz" koji bi nanele ukrajinske snage može da zaustavi rat.

On dodaje da je sve dok su Putin i sadašnje rukovodstvo na vlasti u Kremlju, malo verovatno da će bilo kakvog primirje ili razgovori doneti trajne rezultate.

"Sve dok je Putin na vlasti", napisao je Bondarev, "Ukrajina neće imati nikoga u Moskvi da iskreno pregovara".