Srednjoazijske zemlje vezane za Rusiju poslane u korner

Kazahstanac Nurbek Oralbay dobiva upute od trenera tijekom pauze dok se natječe protiv Ukrajinca Oleksandra Khyzhniaka u finalnom boksačkom meču za muškarce do 80 kg tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. na stadionu Roland-Garros, u Parizu 7. 8. 2024.

Pišu: Chris Rickleton i Gulzhan Turdubaeva

Zemlje središnje Azije ponovno su se našle zarobljene između ljubomorne organizacije predvođene Rusijom i sankcija za koje se čini da štete njihovim nacionalnim interesima, piše servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ali ovaj put, priča nije o ratu Kremlja u Ukrajini - ili barem ne u potpunosti.

Radi se o tome hoće li boksački savezi središnje Azije moći slati boksače na Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine, pod uvjetom da još postoji boksački turnir koji ih može poslati.

Postojeći treba malo raspakirati.

Napetosti između Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) i najvećeg međunarodnog tijela amaterskog boksa, Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), tinjale su više od desetljeća.

IOC je opetovano izrazio zabrinutost zbog općenito upravljanja i financijskog upravljanja IBA-om, kao i zbog navodnih nepravilnosti u suđenju mečeva na velikim turnirima koje je vodilo to tijelo.

No odnos je iz vrlo lošeg postao gori otkako je Umar Kremljev - čelnik ruskog boksačkog saveza i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji voli sport - preuzeo upravljanje organizacijom sa sjedištem u Lausannu krajem 2020. godine.

Umar Kremljev, glavni tajnik Boksačkog saveza Rusije, govori za medije tijekom konferencije za novinare u Moskvi, 15. 5. 2019.

Prošle godine, dijelom zbog zabrinutosti da je IBA dobila značajna sredstva od ruske državne energetske kompanije Gazprom, IOC je službeno ekskomunicirao IBA iz olimpijske obitelji.

Nakon što je organizirao boksačke turnire na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta i Igrama u Tokiju prije tri godine, predsjednik IOC-a u odlasku Thomas Bach rekao je da uopće neće biti mjesta za boks 2028. godine osim ako se ne pojavi novo međunarodno tijelo koje će preuzeti dužnost od IOC-a.

Uđite u World Boxing (WB), koji je prikupio najmanje 42 potvrđena člana otkako je osnovan u aprilu 2023. godine, prema njegovoj web stranici, jer "nastoji staviti interese boksača na prvo mjesto i osigurati da boks ostane u središtu Olimpijskih igara."

Zasad je nejasno hoće li dodavanje još nekoliko članova osigurati da nova organizacija postane novi partner IOC-a. Ali vodstvo WB-a navodno ima dobre veze s IOC-om, dok nova skupina ima jednu vrlo očitu stvar koja joj ide u prilog - to nije IBA.

A za one saveze koji su još uvijek neodlučni, nije ostalo puno vremena, nakon što je Bach postavio pitanje mogu li boksačke značajke na igrama u Los Angelesu čekati dulje od "rane" 2025. godine.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomas Bach tijekom posjeta Ukrajini. Kijev, 3. 7. 2022.

Napeto, tajno glasovanje

Za sada ništa što su rekli IBA ili WB ne bi sugeriralo da nacionalni savezi mogu zadržati članstvo u obje organizacije.

Ovaj izbor ilustriran je na vanrednoj konferenciji Azijske boksačke konfederacije (ASBC) u Al-Ainu u Saudijskoj Arabiji 31. avgusta, gdje je od članova regionalne grupacije zatraženo da glasaju hoće li se pridružiti WB-u, za razliku od ostanka u IBA-i.

Svih pet srednjoazijskih saveza sudjelovalo je u tajnom glasovanju, što je dovelo do većine od 21 prema 14 glasova protiv premještanja ASBC-a u WB.

Kremljev, koji je ovog mjeseca postao novi vlasnik autosalona diljem zemlje koje je Rusija nacionalizirala 2023. godine, pohvalio je "lojalnost azijskog kontinenta... koja signalizira obećavajuću budućnost" nakon glasovanja.

Barem u srednjoj Aziji, stvarnost izgleda malo kompliciranija.

Olimpijski boks velika je stvar za regiju lojalnu Moskvi.

Ukupno, devet od 28 medalja koje su srednjoazijski sportaši osvojili na Igrama u Parizu prošlog mjeseca bilo je u boksu.

Abdumalik Khalokov iz Uzbekistana slavi pobjedu protiv Munarbeka Seiitbeka Uulua iz Kirgistana na Olimpijskim igrama u Parizu, 10.8.2024.

Dužnosnici u Uzbekistanu, u međuvremenu, proveli su protekle sedmice uživajući u sjaju najboljeg olimpijskog nastupa u zemlji, predvođenog pobjedničkom muškom boksačkom reprezentacijom koja je osvojila pet zlatnih medalja.

Stoga je bilo pomalo iznenađujuće da je snimka s izvanrednog kongresa ASBC-a u Saudijskoj Arabiji pokazala zamjenika šefa Uzbekistanskog boksačkog saveza, Sakena Polatova, kako drži jedan od najoštrijih govora u korist azijskih saveza da se ne pridruže WB-u prije glasanja.

Polatov je WB nazvao organizacijom "bez razvijene infrastrukture", ali je naglasio da je najvažnije što joj nedostaje nešto što bi tek mogla postići - "olimpijska priznanja". Dodao je da je najvažnije očuvanje "jedinstva" Azijskog boksačkog saveza.

Govornik predstavljen kao predstavnik federacije Turkmenistana predložio je delegatima da se ASBC sam pripremi za preuzimanje nadzora nad olimpijskim boksom, izbjegavajući IBA-u i njezine "probleme".

Osam azijskih boksačkih saveza bilo je navedeno kao članovi WB-a na službenim stranicama prije glasovanja o azijskim savezima.

Predstavnik World Boxinga kojeg je kontaktirao RSE rekao je da organizacija također ima osam neriješenih zahtjeva za pridruživanje organizaciji, ali nije pojasnio koliko ih je iz Azije i rekao je da je identitet podnositelja zahtjeva "povjerljiv".

Pichai Chunhavajira, koji je prije glasovanja bio predsjednik ASBC-a, a također je i šef Boksačkog saveza Tajlanda - koji nije naveden kao član na WB-ovoj web stranici --podnio je ostavku nakon glasovanja. Chunhavajira je istaknuo svoju predanost sudjelovanju azijskih boksača na Olimpijskim igrama.

'Vodimo razgovore s obje organizacije'

Srednjoazijske federacije, sa svoje strane, ne žure da daju hrabrije izjave odanosti.

RSE je uspio kontaktirati tri od pet boksačkih saveza.

Tamila Sarikhanova, predstavnica uzbekistanske federacije i također predstavnica IBA-e, odgovorila je za RSE, ali je naknadno ignorirala pitanja o stavu Taškenta.

Prije glasovanja održanog prošle sedmice, šef kirgistanskog boksačkog saveza Umbetali Kydyraliev rekao je za RSE da njegov savez "pokušava biti član [i] Svjetskog boksačkog saveza i IBA-e".

Ali kada je kontaktiran nakon glasovanja da potvrdi kako je njegova federacija glasovala, Kydyraliev je rekao da Kirgistan održava "neutralnost", dok "vodi razgovore s obje organizacije".

Pročitajte i ovo: Rusija neće prenositi Olimpijske igre na kojima je zabranjena njena zastava

To je bio i predstavnik nacionalnog boksačkog saveza Kazahstana. Ali slučaj Kazahstana posebno je intrigantan. Predsjednik Kazahstanskog nacionalnog olimpijskog odbora (NOC) Gennady Golovkin - bivši svjetski prvak u profesionalnom boksu i nekadašnji osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama - snažno se založio za pridruživanje svoje zemlje WB-u čak i prije početka Igara u Parizu, početkom jula.

I dobio je nekoliko udaraca u ruskim medijima zbog toga.

"Genadija poznajem 20 godina. I želim mu dati savjet da ne razmišlja o svojim interesima, nego o boksačima i trenerima", rekao je Eduard Kravtsov, predsjednik Vijeća trenera ruske boksačke reprezentacije, u odgovoru na Golovkinove komentare.

Kravcov je također upozorio Golovkina da ne vodi računa o "interesima pristranih ljudi". Predsjednik kazahstanskog NOO-a istaknuo je da će konačnu odluku o vjernosti donijeti Kazahstanski boksački savez na čijem je čelu Shakhmurat Mutalip.

Glasnogovornica saveza rekla je za RSE da još nije donesena "nikakva konačna odluka" o pridruživanju WB-u i da će Kazahstan nastaviti sudjelovati na turnirima koje organizira IBA "s ciljem nesmetanih priprema i vježbanja borbi za nacionalne boksačke timove".

Kremljev i Kremlj

Rusija je, naravno, puno toga izgubila kada je riječ o Olimpijskim igrama.

Prvo zahvaljujući skandalu oko dopinga sponzoriranog od države, a zatim i invaziji Moskve na Ukrajinu 2022. godine, pa su se ruski sportaši pod ruskom zastavom zadnji put natjecali na Ljetnim olimpijskim igrama 2016.

A jedna od mnogih odluka IBA-e koja je produbila razdor s IOC-om bila je ona donesena 2022. godine da se ruskim i bjeloruskim boksačima dopusti da se natječu kao predstavnici svojih zemalja na IBA turnirima, u vrijeme kada su drugi sportovi bili pod zabranom.

Sve to čini IBA-u i međunarodne turnire koje Rusija nadzire važnim ostatkom sportskog prestiža za Moskvu.

I pod Kremljevom je IBA svojim članovima dala mrkve u obliku golemih novčanih nagrada za osvajače medalja na Ljetnim olimpijskim igrama - potez koji je IOC osudio - i potencijal za poboljšanje odnosa s IOC-om nakon što Bach napusti svoje mjesto sljedeće godine. Kremljev je više puta u prošlosti rekao da IBA "nema problema sa samim Olimpijskim pokretom".

No sigurno bi bila potrebna velika promjena unutar IOC-a da odbor kaže isto za IBA-u.

Pročitajte i ovo: Pod kojim uslovima ruski sportisti učestvuju na Olimpijadi?

Nakon izbacivanja udruge prošle godine, glavni direktor IOC-a Christophe de Kepper nazvao je odnos između dviju organizacija "situacijom bez povratka", tvrdeći da je IOC "strpljivo" čekao da IBA pokaže napredak u svim problematičnim područjima koja istaknuo je IOC.

Doista, napetosti između dva entiteta sežu sve do predsjedništva Tajvana Wu Ching-kuoa, koji je bio na čelu IBA-e (tada nazvane AIBA) od 2006. do 2017. godine.

Wu je optužen za financijske nepravilnosti, kao i za kontroverzna suđenja koja su utjecala na ishod boksačkih mečeva na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Zatim, s AIBA-om koja je već bila pod istragom IOC-a zbog problema s upravljanjem, članovi su glasovali za izbor Uzbekistanca Gafura Rahimova za sljedećeg čelnika saveza.

Rahimov - koji je već više od desetljeća pod sankcijama koje su nametnule Sjedinjene Države zbog njegovih navodnih veza s globalnom trgovinom heroinom - izdržao je gotovo dvije godine prije nego što je odstupio. Više je puta zanijekao bilo kakve veze s organiziranim kriminalom.

A odnosi su se ponovno naglo pogoršali tijekom samih Olimpijskih igara u Parizu, kada su dvojici boksača zabranjena natjecanja od strane IBA-e zbog testiranja o spolnoj podobnosti koje je IOC odbacio kao "proizvoljna" i koja su se našla u središtu medijske oluje.

Gnjev je dodatno podigao Kremljev, koji je Pariške igre označio kao "opravdanu sodomiju i uništavanje tradicionalnih vrijednosti u cijelom svijetu", usporedivši Bacha i njegov tim sa "svinjama i hijenama".