Armenije nema na velikoj vojnoj vježbi pod vodstvom Rusije

Ruski helikopter Mi-8 leti pored oblaka dima tokom vježbi Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) u Kirgistanu 11. oktobra.

Ove fotografije su snimljene tokom vježbi ODKB-a pod nazivom “Neuništivo bratstvo” i objavljene 11. oktobra, dva dana nakon početka vježbi 9. oktobra.

Kirgistanska i kazahstanska oklopna vozila i vojnici tokom vježbi ODKB-a 11. oktobra.

Vježbe se održavaju u kirgistanskom regionu Isik-Kul i traju do 13. oktobra.

Kirgiski vojnik sa kutijom municije tokom vježbi bojeve vatre.

Prema navodima Ministarstva odbrane Kirgistana, svrha vježbi je da se "pojača koordinacija između vojnih jedinica uz ispunjavanje zadataka očuvanja mira" u Centralnoj Aziji.

Bjeloruski vojnici na oklopnom transporteru tokom obuke.

U vježbama učestvuje oko 1.500 vojnika iz Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, kao i komandno osoblje iz alijanse ODKB-a. Primjetno odsutna sa vježbi je članica ODKB Armenija.

 

Ruski vojnici tokom vežbi ispaljuju protivvazdušne rakete 9K38 "igla".

Erevan je u više navrata kritikovao ODKB nakon onoga što je armenski premijer Nikol Pašinijan nazvao "depresivnim" izostankom odgovora ove alijanse na upade azerbejdžanskih snaga na armensku teritoriju.

Tadžikistanski vojnici tokom vježbi ODKB-a.

ODKB je osnovan u oktobru 2002. i obavezan je sporazumom sličnim NATO-u da se napad na jednu članicute  alijanse računa kao napad na sve.


 

Kazahstanske i kirgistanske oklopne kolone viđene tokom vježbi "Nesalomljivo bratstvo".

U septembru 2022. Armenija je službeno zatražila pomoć od ODKB-a u borbi protiv Azerbejdžana. Rukovodstvo ODKB-a je odgovorilo misijom "utvrživanja činjenica" koja je stigla nakon što je rukovodstvo ove alijanse već očigledno odlučilo da ne šalje mirovne snage.

Muškarci koji se predstavljaju kao demonstranti okruženi policijom za nerede tokom vježbe.

Čini se da je veći dio treninga koji je fotografisan bio fokusiran na scenarije kontrole mase.

Ruske trupe sa velikim kvadrokopterom i bombom tokom vježbi ODKB.

Za razliku od mlakog odgovora na zahtjev Armenije za pomoć iz 2022. godine, ODKB je rasporedio oko 2.300 vojnika u Kazahstan usred rasprostranjenih antivladinih protesta u januaru 2022. Astana je tvrdila da su nemire, izazvane protestima zbog cijena goriva, predvodili "strani teroristi".

Bjeloruski vojnici tokom vježbi u Kirgistanu.

Armenija ostaje dio ODKB-a, ali je u maju Pashinijan na konferenciji za novinare rekao da "ne isključuje da će Armenija donijeti odluku o povlačenju iz ODKB-a", ako blok ne ispuni svoje ugovorne obaveze.

Kirgistan je ove sedmice domaćin velike vježbe Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), dok se Erevan i dalje distancira od vojnog saveza predvođenog Rusijom. To je međunarodna organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR-a.