Minijaturni otpor: Antiratne figurice u Rusiji

Ova fotografija, figurice demonstranta od plastelina veličine šljive ispred Kremlja, postavljena je na Instagram nalogu malenkiy_piket (mali protest) 2. aprila 2022.

Antiratna figurica ispred Finske železničke stanice u Sankt Peterburgu.

Protestni nalog na Instagramu s malim figurama pokrenut je tri nedelje posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Antiratne figurice u Sankt Peterburgu.

Nalog na Instagramu je pozvao Ruse koji se protive ratu da "naprave malog čoveka s posterom od bilo kog materijala", a zatim "postave figuru bilo gde".

Vlasnik Instagram naloga je nedavno pobegao iz Rusije i sada živi u Francuskoj. On je za RSE rekao da je pokrenuo minijaturni protestni pokret jer "nisam mogao da ništa ne uradim".

Figura postavljena pored jednog od kanala u Sankt Peterburgu podseća prolaznike: "Vodi se rat. Rusija bombarduje Ukrajinu. Zašto ratujemo?"
 

Budući da Kremlj antiratnim demonstrantima izriče zatvorske kazne koje menjaju život, vlasnik Instagram naloga malenkiy_piket rekao je za RSE: "Previše sam se plašio da uradim nešto veliko, pa sam odlučio da radim nešto malo, ali svaki dan."

Protestni nalog je prikupio skoro 10.000 pratilaca zbog često dirljivih antiratnih poruka.

Natpis koji čeka putnike na usamljenoj pustoj železničkoj stanici kaže: "Zajedno bismo mogli da zaustavimo ovo, ali ti misliš samo na sebe".

Fitilj na malom topu u gradu Ufa.

Aktivista s društvenih medija kaže da je ideju dobio kroz svoje iskustvo u marketingu na društvenim mrežama i sa savremenom umetnošću.

"Odlučio sam da spojim svo svoje iskustvo i napravim nešto poput izazova s kantom leda, sa malom dnevnom rutinom za sve", kaže on.

Figurice ispred Kremlja na mostu preko reke Moskve. Figura žene drži natpis: "Prestanite da ubijate decu".

Rusi koji postavljaju protestne figurice poput ovih u javnosti skoro izvesno bi se suočili s dugim zatvorskim kaznama ako bi bili uhvaćeni.

A figurine of a doctor declaring, “I’m not healing people so they can go off and die in the war."

The Instagram account administrator says, “Today in Russia it’s very dangerous to do political art,” and adds, “A lot of my friends are sitting in jail.”