SAD pozivaju Rusiju da odmah oslobodi zatvorenog opozicionog lidera Navaljnog

Navaljni je u nizu tvitova 8. septembra rekao da su zatvorske vlasti rekle da je "komunicirao sa saučesnicima" i optužile ga da se bavi kriminalnim aktivnostima iz zatvora, ukidajući mu kao rezultat privilegiju advokata i klijenta.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da odmah oslobodi zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je nedavno poslat u samicu.

"Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog eskalacije, proizvoljnog miješanja ruske vlade u prava Alekseja Navaljnog", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price 9. septembra.

Navaljni je u nizu tvitova 8. septembra rekao da su zatvorske vlasti rekle da je "komunicirao sa saučesnicima" i optužile ga da se bavi kriminalnim aktivnostima iz zatvora, ukidajući mu kao rezultat privilegiju advokata i klijenta.

Navaljni, koji služi dvije kazne zbog kršenja uvjetnog otpusta i pronevjere u zatvoru 260 kilometara istočno od Moskve, rekao je da su ga zatvorske vlasti izvele iz ćelije kako bi ga obavijestile o odluci.

Navaljni je dodao da mu je na pitanje koje je zločine počinio iz zatvora rečeno da "ne smijete znati".

Navaljni je 7. septembra na Instagramu napisao da mu je naređeno da provede 15 dana u samici, što je četvrti put da je stavljen u izolaciju u zatvoru u gradu Melekhovu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov

Dva dana ranije, Gradski sud Kovrov u Vladimirskoj oblasti saopštio je da je registrovao tužbu koju je Navaljni podnio protiv upravnika zatvora Jurija Korobova.

Navaljni u tužbi tvrdi da je nepotrebno stavljen u kazneni zatvor zbog djelimično raskopčanog zatvorskog odijela.

Ostalo zatvaranje u kaznenu ćeliju bilo je zato što nije izvršio naredbu stražara da blagovremeno stavi ruku iza leđa i što se stražaru "pogrešno identifikovao".

U svojoj izjavi, Price je kritikovao Rusiju zbog ukidanja privilegije advokata i klijenta Navaljnog, rekavši da je "ovo miješanje, zajedno sa njegovim ponovljenim odlaskom u samicu zbog manjih navodnih prekršaja, dodatni dokaz politički motivisanog uznemiravanja".

Prema riječima Navaljnija, zatvorske vlasti su ga 8. septembra obavijestile da će zaposleni u Federalnoj kazneno-popravnoj službi istražiti svu dokumentaciju razmijenjenu između njega i njegovog advokata, proces za koji se očekivalo da će trajati tri dana.

Pročitajte i ovo: Aleksej Navaljni kaže da je ponovo poslat u samicu u zatvoru

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku u Moskvu iz Njemačke, gdje je liječen od otrovnog napada u Sibiru 2020. godine, onim što su evropske laboratorije definirale kao nervni agens sovjetskog tipa.

Navaljni, najglasniji kritičar Vladimira Putina, okrivio je ruskog predsjednika za napad otrovom, optužbu koju je Kremlj negirao.

Potom je osuđen na 2,5 godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovne slobode tokom oporavka u inostranstvu. Prvobitna presuda se široko smatra izmišljenim, politički motiviranim slučajem.

U martu, Navaljni je osuđen u odvojenom slučaju na devet godina zatvora zbog optužbi za pronevjeru i nepoštovanje suda koje su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivirane.

Uz izvještaje dpa, AFP-a i Reutersa