Ruski dronovi ušli u rumunjski zračni prostor

Rumunjska je podigla lovce F-16 (Ilustrativna fotografija)

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske prosvjedovalo je zbog navodne povrede zračnog prostora zemlje od strane "zločinačkih ruskih letjelica".

U izjavi na X-u od 8. septembra, ministarstvo je također pozvalo "Rusiju da zaustavi svoju bezobzirnu eskalaciju", dodajući da je otvorilo konzultacije sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) i saveznicima o incidentima.

Ranije istog dana, Rumunjska je podigla dva borbena zrakoplova koji su pratili putanju drona koji je nakratko narušio rumunjski zračni prostor prije nego što je krenuo prema Ukrajini.

Vojska je rekla da pretražuje područje oko sela Periprava na ukrajinskoj granici, područje za koje se sumnja da se na njemu srušio dron.

"Nije bilo ozbiljnih problema na terenu", rekao je novinarima u nedjelju rumunjski premijer Marcel Ciolacu nakon konzultacija s ministrom obrane.

"(Napadi) će se nastaviti. To je to, imamo rat na granici", dodao je.

Pročitajte i ovo: Rumunija na korak do odluke o slanju raketnog sistema 'Patriot' u Ukrajinu

Rumunjsko ministarstvo obrane oštro je osudilo ruske napade na Ukrajinu, nazvavši ih "neopravdanim i u ozbiljnoj suprotnosti s normama međunarodnog prava".

Mircea Geoana, zamjenik glavnog tajnika NATO-a u odlasku i bivši prvi rumunjski diplomat, rekao je da vojni savez također osuđuje rusko narušavanje rumunjskog zračnog prostora.

"Iako nemamo informacija koje bi ukazivale na namjerni napad Rusije na saveznike, ova djela su neodgovorna i potencijalno opasna", napisao je na X-u.

Otkako je pokrenula svoju invaziju u februaru 2022. godine Moskva je opetovano izvodila noćne napade na gradove diljem Ukrajine, često ciljajući luke u južnoj regiji Odese nakon izlaska iz ugovora o izvozu žitarica.

Pročitajte i ovo: Šta je namjera Rusije u indirektnim napadima na Rumuniju i Moldaviju  

Rumunjska dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom. Duž rijeke Dunav, rumunjski teritorij je samo nekoliko stotina metara od ukrajinskih riječnih luka koje su više puta gađane. Fragmenti dronova već su pronađeni u Rumunjskoj koja je članica NATO-a.

Rumunjski parlament tek treba odobriti zakon koji zemlji omogućuje obaranje bespilotnih letjelica koje napadaju zračni prostor zemlje tijekom mira, s planovima da se to učini na idućoj sjednici parlamenta.

Izvještaji novinskih agencija Reuters i AP