Noć vještica na Ostrvu anđela u Bukureštu

Zabavljač na štulama šeta među učesnicima West Side Hallo Festa, festivala za Noć vještica u Bukureštu, Rumunija, 28. oktobra. Festival, koji se održavao tri dana na poluostrvu Anđelsko ostrvo, privukao je preko 80.000 posjetilaca.

Dječak plače dok je okružen sablasnim likovima.

West Side Hallo Fest se smatra najvećim festivalom za Noć vještica u istočnoj Evropi od pada komunizma.

 

Djevojka u kostimu za Noć vještica.

Mjesto gdje je održan Festival, Ostrvo anđela, i jezero Lacul Morii tema su mnogih misterioznih priča otkako je jezero umjetno stvoreno kasnih 1980-ih.
 

Žena vrti dijete u igri tokom Festivala.

Kada je jezero nastalo, stotine domova, dvije škole i crkva su morali biti srušeni, kao i groblje. Vlasti su premjestile oko 11.000 grobova, ali su mnoge druge ostavili, podrgijavajući time priče o izgubljenim dušama, lutajućim duhovima i čudnim svjetlima koja se pojavljuju noću.

Plastični kosturi na ulazu.

Područje uz jezero bilo je napušteno mnogo godina prije nego što je postalo popularno svratište za lokalno stanovništvo u Bukureštu. Međutim, njegova reputacija opsjedajuće misteriozne lokacije traje i oživljava u potpunosti tokom posljednjeg vikenda Festivala.

Dete se igra pored gomile bundeva.

Organizatori su donijeli 18,5 tona bundeva i više od 2.300 bala sijena, zajedno sa ukrasima poznatog rumunskog cvjetnog dizajnera Nicua Bocancea.

Ljudi u kostimima čekaju u dugom redu da uđu na Festival.

Dijete uzima igračku koja prikazuje Thinga, hodajućeg lika iz američke televizijske emisije Porodica Adams.

Devojka u kostimu skače duž festivalskog terena.

Posjetioci i kostimi iz američkog horor filma Vrisak.

Čovjek obučen kao najpoznatiji vampir na svijetu Drakula i žena prave selfi na Festivalu. Lik Drakule je kreirao autor Bram Stoker, inspirisan rumunskim srednjovjekovnim princom i zamkom Bran, sjeverno od Bukurešta.

Osoba koja nosi odjeću jednoroga uživa u zalasku sunca tokom Festivala.

Djevojke u kostimima tokom Festivala.

Model ljudskog kostura, u pozadini mjesečinom obasjano nebo.

Noć vještica je bila gotovo nepoznata u Rumuniji prije pada komunizma 1989. godine. Od tada je postala sve popularnija među Rumunima svih uzrasta, uprkos protivljenju Rumunske pravoslavne hrišćanske crkve, koja je u prošlosti odbacivala praznik kao "komercijalnu senzaciju, stranu rumunskoj kulturi, vjeri i duhovnosti."

Trodnevni festival Noći vještica privukao je veliku, raznoliku publiku na umjetno ostrvo u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu, gdje se nekada davno nalazilo 11.000 grobova.