Rumunski hip-hoper optužen da negativno utiče na mlade umove

Gheboasa je umjetničko ime Gabriela Gavris, 21-godišnjaka iz Targovistea. Postao je jedan od najpopularnijih pjevača "trapanele" - kombinacije manele i hip-hopa.

Pišu: George Costita i Andy Heil

Rumunski reper izazvao je vrtlog moralnog gnjeva - ali i određenu podršku - nakon što su tinejdžeri pjevali njegove raskalašene stihove u gangsterskom stilu na muzičkom festivalu u Transilvaniji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Gheboasa, 21-godišnji romski hip-hop umjetnik čije je pravo ime Gabriel Gavris, nastupio je 4. avgusta na četverodnevnom Untold Festivalu elektronske muzike u Kluž-Napoki. Poslije višednevnog negodovanja na rumunskim društvenim mrežama i ljutite rasprave u medijima, Gheboasa je novčano kažnjen zbog jezika koji je remetio mir ili vrijeđao javnost, na šta će se, kako je rekao, žaliti.

Gnjev javnosti uglavnom je bio usredsređen na percipiranu mizoginiju, uzdizanje nasilja i narko-kulture, te rasizam i etničke stereotipe. Riječ je o pitanjima koja su decenijama pratili svijet hip-hopa i rap muzike kojim dominiraju muškarci.

To je dovelo do saopštenja 8. avgusta o kazni od 1.000 leja (202 eura) za Gheboasu zbog "iznošenja uvreda, uvredljivih ili vulgarnih izraza, koji bi mogli poremetiti javni red i mir ili izazvati ogorčenje među građanima ili povrijediti njihovo dostojanstvo i čast".

Policija Kluž-Napoke također je uputila Gheboasin nastup Nacionalnom vijeću za borbu protiv diskriminacije "radi analize umjetničkog čina i korištenih riječi i izraza, s ciljem mogućeg činjenja djela diskriminacije".

Gheboasa je reagovao na društvenim mrežama optužujući vlasti da su ga kaznile zbog njegovih "lijepih očiju" i zato što je "Ciganin".

Gheboasa je odrastao u romskoj zajednici u siromašnom kvartu Targoviste, grada udaljenog 80 kilometara od glavnog grada Bukurešta, i govorio je o svom teškom odrastanju okruženom siromaštvom i nasiljem. Dok mu je otac bio u zatvoru, majka ga je napustila pri rođenju, te je prve godine života proveo u sirotištu.

Procjenjuje se da u Rumuniji živi oko 1,85 miliona Roma, oko osam posto stanovništva, prema podacima Vijeća Evrope. Međutim, posljednji rumunski popis stanovništva sproveden 2021. godine procijenio je da je taj broj preko 560.000, što su osporili neki sociolozi koji kažu da se mnogi Romi ne izjašnjavaju o svojoj etničkoj pripadnosti ili ne učestvuju u popisu.

Prema izvještaju organizacije Amnesty International, Romi u Rumuniji "suočeni su s raširenim siromaštvom, socijalnom isključenošću i diskriminacijom, uključujući obrazovanje, zdravstvo, stanovanje i zapošljavanje".

Nekoliko sati nakon Gheboasinog nastupa na Untold Festivalu, Catalin Tone, koji predvodi borbu protiv droge za rumunsku policijsku upravu u Bukureštu, privukao je široku pažnju javnosti na publiku punu tinejdžera koja je pjevala riječi reperovog najvećeg hita, Da- I Tiganca!, što otprilike znači Odustani, ciganko!

Tone je podijelio Gheboasin tekst uz isječak s festivala upozoravajući da su "ovo idoli naše djece!", navodeći stihove pjesme Da-I Tiganca! koji imaju uvredljivo značenje. Tone je primijetio da se druga Gheboasina pjesma odnosi na droge i vulgarni pežorativ za ženske genitalije. U njemu se Gheboasa hvali da konzumira oboje. "Zaštitimo našu djecu!" insistirao je Tone.

Lakše je kriviti muziku nego priznati da radiš loš posao kao roditelj."
komentatorka Ariana Coman

Gheboasa, čije je ime na rumunskom ženski oblik riječi grbavac, ima ogroman broj mladih obožavatelja i desetine miliona pregleda na YouTubeu i stotine hiljada pratilaca na TikToku i Instagramu. Bio je takmičar u ovogodišnjem rijalitiju Survivor Romania, ali je odustao od snimanja nakon prve sedmice.

Gheboasin muzički stil nazvan je "trapanele", mješavina trapa, hip-hop podžanra koji je nastao s američkog juga 1990-ih, i manele, žanra pop-folk muzike s turskim, arapskim i balkanskim uticajima koji je popularan među rumunskom romskom zajednicom.

Ime "trap" potiče od riječi "kuća zamki", sleng iz Atlante za mjesto gdje se prodaje droga. Dok je porijeklo "trapa" bilo u siromašnim američkim gradovima, s umjetnicima koji su repali o uličnom životu, nasilju i drogama, njegov prepoznatljiv zvuk teškog basa i frenetičnog hi-hata prešao je u mainstream i koriste ga umjetnici poput Beyonce i Rihanne. Mnogi međunarodni trap umjetnici posuđuju i prilagođavaju stil žanra i sirove tekstove od svojih kolega iz SAD-a dok rutinski slobodno sviraju na bini.

Nakon pada komunizma, romska mladež širom Evrope prihvatila je američki hip-hop, identifikujući se s uobičajenim temama društvene nepravde, policijskog nasilja i siromaštva. Mnogi romski reperi postali su popularni, često stapajući izvorni žanr s lokalnim muzičkim stilovima.

'Nisam ovdje da edukujem djecu'

Gheboasa je uzvratio svojim kritičarima. U pojavljivanju na rumunskoj televiziji 7. avgusta, odgovorio je svojim klevetnicima, prekoravajući roditelje koji su ga optuživali da je izvitoperio mlade umove.

Čovjek koji se plaši da... kvarim (djetetovo) obrazovanje je roditelj koji se ne brine o svom djetetu kako treba."
Gheboasa

"Možda to nisu najbolji tekstovi, ali ja ne učestvujem na festivalima da bih edukovao djecu", rekao je Gheboasa. "Čovjek koji se plaši da mu dijete (nakon slušanja mojih pjesama) neće biti obrazovano i da ja kvarim (djetetu) obrazovanje, roditelj je koji se ne brine o svom djetetu kako treba, jer ja nisam ovdje da školujem djecu."

Gheboasini predstavnici odbili su komentarisati kontroverzu za Rumunski servis RSE-a.

Mnogi od njegovih najizraženijih kritičarskih argumenata očigledno odražavaju starosne generacijske razlike oko popularne kulture koliko i bilo kakve specifične primjedbe na Gheboasine pjesme.

Politički komentator Cristian Tudor Popescu kritikovao je Gheboasu i upozorio svojih 308.000 Facebook pratitelja da postoji "nešto dublje i mračnije" u pozadini "incidenta". Popescu je priznao da često koristi nepristojnosti na "igralištu", ali je rekao da takav jezik nije dio njegovog "Weltaunschauunga", njemačke riječi koja znači svjetonazor ili način razmišljanja.

Popescu je tada ukazao da Gheboasine reference predstavljaju Weltaunschauung za one mlade koji ga bodre u masi i dovode do "silovanja i trgovine ljudskim mesom" sa "fizičkim nasiljem i ubistvom...samo jedan korak dalje." Pozvao se na nedavno jezivo ubistvo, sugerišući da je ubica bio "obožavatelj Gheboasa i braće Tate", američko-britanskih influensera koji promovišu hipermaskulinitet i koji se trenutno suočavaju s optužbama za silovanje i trgovinu ljudima u Rumuniji.

Većina od više od 1.000 komentatora na Popescuovoj objavi na Facebooku osuđuje pjevača, mnogi se žale na stanje u društvu, a neki pozivaju na cenzuru takvog jezika.

'Ništa novo pod suncem'

Uz milione mladih obožavatelja, Gheboasa ima i one koji ga brane. Profesor sociologije na Univerzitetu u Bukureštu i podcaster Gelu Duminica priznao je da su stihovi Gheboase i drugih popularnih izvođača na Untoldu "vulgarni i prljavi", ali je istakao da "ne postoji ništa novo pod suncem s ovom vrstom muzike i da je postojala, u različitim oblicima, oduvijek." Muzika i poruke takvih rumunskih umjetnika, rekao je Duminica, samo su odraz trendova u zemlji i inostranstvu i "prilagođavanje 'tržištu'."

Iz želje da bude prihvaćeno, iz želje da pripada grupi, dijete konzumira ono što konzumira njegova grupa."
Gelu Duminica, Univerzitet u Bukureštu

Organizatori Untold Festivala branili su svoju odluku o pozivanju Gheboasa da se pojavi zajedno s oko 250 drugih izvođača, ističući da se on pojavio na jednoj od sporednih bina manifestacije, a ne na glavnoj bini koja je iste večeri ugostila pop rock bend Imagine Dragons. Također su naglasili svoju predanost slobodi izražavanja i rekli da "svaki umjetnik preuzima vlastite poruke i odgovoran je za sadržaj koji daje".

Ali direktor komunikacija Festivala Untold, Edy Chereji, rekao je da će festival pažljivo razmotriti "najprikladniji put između slobode umjetničkog čina i uticaja koji bi njegove poruke mogle imati tokom koncerta". "Ne možemo se pretvarati da ne postoji cijeli žanr muzike kada je toliko popularan", rekao je Chereji za Rumunski servis RSE-a.

Profesor Duminica je priznao da, iako nije obožavatelj, ne može da "ne vidi da je ta muzika uspješna" i da je "zanemarivanje struje trapanela u Rumuniji potpuno pogrešno".

"Problem nije Gheboasa; promovisali su 30 godina tu poruku na bini", rekao je Duminica. Dodao je da je istorija puna muzičkih pokušaja potkopavanja autoriteta. "Iz želje da bude prihvaćeno, iz želje da pripada grupi, dijete konzumira ono što konzumira njegova grupa. Mislim, moramo gledati na činjenicu da smo glavni razlog zašto se takve stvari konzumiraju mi. Ali, naravno, lakše je prebiti ljude poput Gheboase."

Evropski institut za ravnopravnost polova procijenio je da je oko 30 posto rumunskih žena doživjelo nasilje, otprilike isto kao i za cijelu Evropsku uniju, a nasilje u porodici smatra se ozbiljnim problemom. Vijeće Evrope tvrdi da je zemlja postigla značajan napredak u borbi protiv nasilja nad ženama, posebno otkako je ratificirala Istanbulsku konvenciju 2016., međutim, kako ističe, potrebno je još raditi.

Saradnica rumunskog Vice-a, Ariana Coman napisala je da s Gheboasom ili bez njega, "niko nikada nije otišao tako daleko s tvrdnjom da je rumunska trap (muzika)…vezana za filozofsku poruku koju prenosi." Umjesto toga, tvrdi da je "riječ o sklonosti ka užasu i fantaziji slušanja ljudi koji govore o tabu stvarima jer nisu društveno prihvaćeni. A sklonost ovakvim stvarima nije ništa novo".

Uporedila ga je s izvođačima koji su se obraćali prethodnim generacijama Rumuna sličnim vulgarnim tonovima, grupama poput Parazitii i B.U.G. Mafija.

"Mogli biste naučiti svoje dijete kako da ne bude cmizdravi ženomrzac, kako da konzumira odgovorno ako to stvarno želi i kako da se ljudski odnosi prema drugim ljudima", napisala je Coman. "Ali lakše je okriviti muziku nego priznati da loše obavljaš posao kao roditelj."