'Medvjedi' i seoska čudovišta na festivalu u Bukureštu

Žene u kostimima medvjeda šminkaju se pred otvaranje Međunarodnog festivala zimskih tradicija u Rumuniji, 16. decembra.

Učesnici festivala obučeni u medvjede izlaze iz podvožnjaka u centru Bukurešta. Svetkovina je privukla stotine sudionika iz osam regija Rumunije, kao i iz Moldavije.

Organizator je kazao da je manifestacija bila "katalizator kohezije zajednice i promotor autentičnih rumunskih kulturnih vrijednosti".

Učesnik festivala nosi šešir ukrašen paunovim perjem. Događaj je okupio ljude koji različito baštine zimsku tradiciju Rumunije.

Tradicionalni ples na manifestaciji.

Učesnik festivala oblači kostim medvjeda. Rumunija se može pohvaliti jednom od najvećih svjetskih populacija medvjeda. Ove životinje nekada su koristili Romi koji su ih tjerali da "plešu" na uzici jer se vjerovalo da se tako rastjeruju zlo duhovi iz sela neposredno prije Nove godine. Danas ljudi obučeni u kostim medvjeda obavljaju istu funkciju.

Mladi "medvjed" i njegovi čuvari u centru Bukurešta.

Muškarac obučen u krzno i s maskom na licu pleše u Bukureštu. Organizatori Međunarodnog festivala zimskih tradicija su istakli da je manifestacija imala za cilj da "poveća vidljivost rumunske kulture na međunarodnom sceni".

Muškarac viri ispod svoje maske "koze" na festivalskoj paradi.

Muzičari u Bukureštu okružuju grupu "medvjeda". Tokom zimskih mjeseci u zabačenim selima Rumunije održavaju se festivali koji su rijetko posjećeni a koji korijene vuku iz paganske prošlosti zemlje.