Arheološko nalazište u Rumuniji baca svjetlo na početke evropske civilizacije

Na arheološkom nalazištu Urlati na jugu centralne Rumunije pronađeni su tragovi ljudske civilizacije, koji datiraju iz neolita i bronzanog doba.

Arheološka otkrića će pomoći da se formira slika o prvoj ljudskoj zajednici ovog kraja, kao i o fauni specifičnoj za to područje.

Za lokalitet koji se istražuje još od 1990-ih godina, stručnjaci kažu da je ovdje nekad živjelo oko 100 ljudi.

Arheolozi su otkrili više od 40 grobnih humki u kojima je sahranjeno 200 ljudi, uključujući i ovaj grob odrasle osobe i djeteta. Otkriveni su ispod tumula. Riječ je o umjetno nasutom humku od zemlje ili/i kamenja, podignut nad grobom jednog ili više pokojnika.

Za razliku od klasičnih arheoloških nalazišta gdje se kopanje vrši ručno, za uklanjanje tumula potreban je bager.

Ispod svakog tumula pronađeni su ostaci jedne porodice, često one čiji su članovi imali viši društveni status.

Svaka relikvija se pomno proučava. Veća otkrića se sortiraju, a manja šalju u Muzej historije i arheologije okruga Prahova, gdje ih restauratori katalogiziraju i povremeno koriste kao muzejske eksponate.

Jedan od tumula u kojem su arheolozi otkrili ljudske ostatke. U grobnici je pronađen i nakit od kamena i kostiju, kao i glinene posude.

Arheolog koristi bager da načini fotografiju iznad tumula. Fotografisanjem artefakata i njihovog položaja na grobnom mjestu mogu se otkriti podaci o periodu u kojem su nastali.

Jedno od pronađenih predmeta je i ovo dleto (uska alatka sa kratkim sječivom koja je služila za graviranje ili uklinjavanje) iz perioda bronzanog doba.

Pronađen je i ukrasni privjesak od medvjeđeg očnjaka iz bronzanog doba. Praistorijski ljudi koristili su životinjske kosti za izradu oružja i ukrasa.

Uglačani kameni nož iz bronzanog doba.