Istraga nesreće u rudniku 'Soko' još traje, saopštilo Ministarstvo

Rudnik "Soko" kod Sokobanje

Istraga nesreće u rudniku Soko kod Sokobanje, u istočnoj Srbiji, u kojoj je poginulo osam rudara još je u toku, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije 7. aprila.

O uzrocima ove tragedije javnost će biti obaveštena, navodi se u saopštenju.

Do nesreće je došlo 1. aprila oko 4 časova ujutru kada je, kako se navodi u saopštenju, došlo do "eskalacije metana".

Rudarski inspektor je, navode, naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljeg izvođenja rudarskih radova na eksploataciji-otkopavanju.

Inspektor na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće i nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, piše u saopštenju.

"Odmah posle nesreće 1. aprila formirana je i komisija sastavljena od stručnih lica rudarske struke i lica za metanometriju, radi utvrđivanja uzroka nesreće", navodi se u saopštenju.

Dvadeset osoba je povređeno u nesreći.

Pročitajte i ovo: Direktor rudnika u Srbiji tvrdi da nije bilo vremena da se reaguje

Javni tužilac rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija, navodi Ministarstvo.

Saša Spasić, vršilac dužnosti direktora "Resavice", u čijem sastavu radi rudnik "Soko", izjavio je 2. aprila za RTS da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

Vaš browser nepodržava HTML5

Osam rudara poginulo u nesreći rudnika na istoku Srbije

Spasić je naveo i da nije bilo vremena da se reaguje.

Rudnik "Soko" je javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja.