Rudari rudnika u sastavu Elektroprivrede BiH najavili protest 27. septembra

Na najavljenom protestu u Sarajevu se očekuje oko 500 rudara

Rudari iz sedam rudnika iz koncerna javnog preduzeća Elektroprivrede BiH (JP EPBiH) najavili su za 27. septembar protest ispred zgrade Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH ukoliko se rudarima Rudnika uglja “Kreka” u naredna dva dana ne isplati avgustovska plata.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”, u četvrtak, 23. septembra.

Rudnik "Kreka" ima 2.100 zaposlenih i već godinama se suočava sa finansijskim problemima.

U prvih šest mjeseci 2021. godine poslovao je negativno u iznosu od oko 13 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,5 miliona eura).

Pročitajte i ovo: Rudarima tuzlanske 'Kreke' zabranjen štrajk: Raditi sve teže, dugovi sve veći

Prema granskom kolektivnom ugovoru, rudarima ovog rudnika do 25. dana u mjesecu treba biti isplaćena plaća za prethodni mjesec. To se za august još uvijek nije dogodilo, zbog čega je održan zajednički sastanak upravnog odbora svih sedam sindikalnih organizacija rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH, navodi Tokić.

"Osnovni razlog za protest je klasično nepoštivanje granskog kolektivnog ugovora, a za taj čin ispred zgrade Vlade FBiH smo se odlučili jer je ona potpisnik ugovora”, kaže Tokić i dodaje da EPBiH izbjegava dijalog i mirovne procese, a pred nadležnim sudom uspijeva obezbjediti zabrane organizovanja i provođenja štrajka".

Zbog svih problema u rudniku, sindikat je zatražio smjenu direktora Huseina Trumića, ali do toga nije došlo.

Prema aktuelnoj naredbi uprave, sav ugalj koji se proizvede u Krekinim organizacionim jedinicama u samljevenom stanju usmjerava se ka Termoelektrani u Tuzli, na sjeveru BiH, po cijenama koje su, kako navodi Tokić daleko ispod tržišnih.

Tokić kaže da su zahtjeve za odobrenje protesta zatražili od svih nadležnih institucija i da se zbog važećih epidemioloških mjere očekuje dolazak u Sarajevo oko 500 rudara.

Pročitajte i ovo: Sud vraća 111 rudara Kreke na posao

Pored Rudnika "Kreka", koji je najstariji bosanskohercegovački rudnik u Koncernu JP EPBiH posluje još šest rudnika.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH iznosi skoro 263 miliona eura.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura, a ukupni gubitak u 2020. godini je bio oko 39,5 miliona eura.

Pročitajte i ovo: Prekinut štrajk rudara, postignut dogovor sa Vladom FBiH