RSE u turskoj školi u Beogradu: Gulen kao inspiracija

Vaš browser nepodržava HTML5

Turska škola u Beogradu: Nismo povezani sa Gulenom

Jedina veza sa Fatulahom Gulenom su nam ljudske vrednosti koje promoviše, ali on nije osnivač ni finansijer ove škole – izjavio je za RSE Kemal Yildiz, direktor i jedan od vlasnika Osnovne škole "Bejza" u Beogradu.

Ekipa RSE je prva koja je ušla u ovu školu na Banovom Brdu, nakon što se na Balkanu otvorila priča o obrazovnim ustanovama u kojima se navodno propagira ideologija nekadašnjeg imama i lidera pokreta "Hizmet", od turskih vlasti optuženog za pokušaj državnog udara.

"Bejza", prva i jedina ovdašnja turska škola, izgleda kao i većina drugih privatnih škola u Srbiji. Dobro opremljena, sa prijatnim osobljem i modernim nastavnim prostorijama na čijim su zidovima đački crteži i diplome.

Reporter RSE Zoran Glavonjić i direktor škole Kemal Yildiz obilaze prostorije ove vaspitno-obrazovne ustanove, Beograd, 21. jul 2016.

"Pogrešno je reći da je ova škola u vlasništvu Fatulaha Gulena. Zna se ko su vlasnici, oni su upisani, i to je dostupno prosvetnim vlastima ove zemlje. Jedina veza ove škole sa Gulenom je to što nam je on inspiracija. To pričam lično, kao čovek. Na taj način neko može da kaže da je gospodin Gulen povezan sa ovom školom. Ali, gledano po zakonu, finansijama i ostalom, odgovor je 'ne', on nas ne finansira", kategoričan je prvi čovek škole.

Pored Kemala Yildiza, koji je turski državljanin, ova škola ima još četiri vlasnika i u njoj se radi po školskom programu Ministarstva prosvete Srbije. U njoj su tri učionice sa savremenim tablama i nove đačke klupe u kojima je do kraja ove školske godine sedelo 80 đaka.

Ljubazni vlasnik, inače diplomirani biolog rođen u blizini Marmarisa, oženjen Makedonkom i dugogodišnji stanovnik Makedonije, čije dete takođe ide u ovu školu, samo se nasmejao na konstataciju da nismo primetili propagandne letke i aktivnosti koje ukazuju na širenje nekakve ideologije ili učenje islama.

"Čak su me pitali i da li se Kuran uči u našoj školi. Na to mogu samo da se smejem, ništa drugo. Ministarstvo nas kontroliše, dalo nam je program, a da mi van toga nešto radimo. Kuran ili neka druga verska učenja, na času ili van toga... Oni bi to onda znali. Do sada to nije bilo, i neće ni biti", ističe naš sagovornik.

Kemal Yildiz u razgovoru sa reporterom RSE Zoranom Glavonjićem, Beograd, 21. jul 2016.

Ova škola osnovana je 2012. godine i, kako naglašava rukovodstvo, 95 odsto đaka koji je pohađaju su iz srpskih porodica. Ima nekoliko učenika turskog porekla, dok su među ostalim strancima Islanđani, Gvinejci, Grci, Rusi, Kinezi... U ovom trenutku nije ih bilo na nastavi jer je raspust u toku.

Predmeti su isti kao i u državnim školama, srpski, matematika, engleski jezik, priroda i društvo, svet oko nas, muzičko, likovno, fizičko.

Motiv za otvaranje škole je biznis, kaže Yildiz, i napominje da čak ni ne poznaje Fatulaha Gulena.

"Nikada ga nisam video. Dosta je stariji od mene, i duže godina je u inostranstvu, tako da nisam imao prilike. A što se tiče pitanja da li on na neki način vodi računa o ovoj školi, ili da on šalje nekakva naređenja šta da se radi, mogu samo da kažem da su to suluda nagađanja. Teoretske šanse nema da se to događa", reči su Yildiza.

A Gulenovo učenje, o kom priča sa puno poštovanja i čiju filozofiju kroz obrazovanje širi i "Bejza", Yildiz ovako objašnjava: "Poštovanje drugih, zajednički život, tolerancija... U jednoj od njegovih knjiga koju sam pročitao, on kaže da islam ne može biti terorizam i da terorizam ne može biti islam".

Bezbednost đaka na prvom mestu

U "Bejzi" godina školovanja košta od 2.700 do 4.000 evra, a od 33 nastavnika samo četiri su stranci. Ciljna grupa su malo bolje stojeće porodice, srednja klasa, a među roditeljima koji ovde upisiju decu su biznismeni, advokati, bankari, profesori i tako dalje.

Ono što ih opredeljuje za "Bejzu", tvrdi rukovodstvo ove škole, su kvalitetna nastava i uslovi boravka, ali na prvom mestu bezbednost đaka. U to smo i sami mogli da se uverimo jer nas je privatno obezbeđenje primilo, legitimisalo i ispratilo.

Kemal Yildiz ispred recepcije škole

Na kraju, direktor Kemal Yildiz kaže da bi mu bilo žao ako iz Turske stigne naređenje da se zbog navodnih veza sa Gulenom škola zatvori posle pet godina rada.

"Država je država. Ukoliko država odluči tako nešto i to zatraži od vlasti u Srbiji, mi tu ne možemo ništa. Ali, to treba da se zasniva, što bi bilo ljudski i pravno, na nekim dokazima", pojašnjava direktor škole.

Osim turske škole "Bejza" na Čukarici, u centru Beograda radi i istoimeni edukativni centar za, kako se navodi na njegovom sajtu, brzo i lako učenje stranih jezika.