Dodikov luksuz o trošku građana

Ugovor za kupovinu dva automobila, skuplja od 90.000 maraka biće potpisan sa Brčko Gasom.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika stigla je tražnja za izradu 31 ordena, 235 medalja i 300 mapa za povelje, a ovih dana trebali bi biti potpisani ugovori nakon tendera raspisanih u martu

Prema dostupnim podacima, za kupovinu medalja, ordena, mapa i dva nova putnička automobila biće izdvojeno više od 200.000 maraka (više od 102.000 evra).

Time se nastavlja "luksuzno" raspolaganje novcem građana, uz podsjećanje da Kabinet predsjednika RS-a ima najveći budžet u odnosu na druge funkcionere u regionu.

Srebro, pozlata, koža, svila kraljevsko plave boje građane Republike Srpske koštaće 135.000 maraka (više od 69.000 evra), a prema pisanju portala capital.ba, ugovor za nabavku biće potpisan sa banjalučkom firmom Sparta.

Ugovor za kupovinu dva automobila, skuplja od 90.000 maraka (više od 46.000 evra), biće potpisan sa Brčko Gasom, istom onom firmom čijem je svečanom otvaranju filijale u Laktašima prisustvovao i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

I ta nabavka je primjer kako rasipništvu nema kraja, mišljenja je lider pokreta Restart Srpska, Stefan Blagić.

"Ali, ako građani RS-a uživaju u tome da se predsjednik vozi u skupocjenim automobilima, da se čitava služba predsjednika vozi u skupocjenim automobilima, da se kupuju medalje u iznosu od 130.000 maraka (više od 66.000 evra) ili koliko već, a da se oni pri tome voze u golfu 2 ili automobilima starim po 30 godina, onda – super! Građani RS-a onda zaslužuju takvog predsjednika", ističe Blagić.

Stefan Blagić (na fotografiji): Rasipništvo bez premca

Orden RS-a na lenti, pet ordena zastave RS-a sa zlatnim vijencem, u kutiji, tri ordena Karađorđeve zvijezde prvog, drugog i trećeg reda, deset ordena Njegoša, prvog, drugog i trećeg reda, šest ordena Krsta milosrđa... samo je dio narudžbe vrijedne preko 100.000 maraka (više od 51.000 evra).

"Mislim da je to strašno. Konkretno, Mozaik prijateljstva dobije od Grada Banjaluke 7.000 maraka (više od 3.500 evra). A zamislite - Mozaik prijateljstva hrani preko 800 ljudi!", ističe Miroslav Subašić iz humanitarne organizacije Mozaik prijateljstva, u kojoj funkcioniše javna kuhinja.

Služba predsjednika RS-a ove godine na raspolaganju ima rekordnih 10,7 miliona maraka (više od 5,4 miliona evra). Kada se to podijeli sa brojem stanovnika, dođe se do računice da svaki stanovnik RS-a entitetskog predsjednika finansira sa nešto više od devet maraka.

Sa 10 miliona maraka nestalo bi gladnih u Banjaluci, tvrdi Miroslav Subašić.

"Ne samo što bismo pomogli da se nahrane mnogi ljudi, već vjerujem da bismo potpomogli da u Banjaluci ne bude puno siromašnih", ukazuje Subašić.