Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji uz raskorak zakona i prakse

Ilustrativna fotografija sa izložbe '16 žena' za 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja u Dvorani Kulturnog Centra Beograd

U Srbiji se 11. juna obeležava Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, uz poruke da je dosta učinjeno na normativnom i institucionalnom okviru za unapređenje rodne ravnopravnosti, ali da u praksi i dalje ima problema.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za Radio-Televiziju Srbije (RTS), da je dobro čuti da u javnosti postoji veće interesovanje o ravnopravnosti, ali i da samo postojanje međunarodnog ili nacionalnog dana znači da postoje problemi koje društvo treba da rešava.

Janković je skrenula pažnju na tri teme u čijem su fokusu žene: rodno zasnovano nasilje, akušersko nasilje i položaj žena na selu.

Pročitajte i ovo: Za vređanje i uznemiravanje žena u Srbiji se ne plaća politička cena

Poverenica je ukazala da postoji inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kada osuđenik koji je počinio nasilje bude pušten na slobodu i dodala da je potrebno kažnjavanje širenja eksplicitnih sadržaja u digitalnom svetu.

Takođe, rekla je da je njen kabinet pre dva meseca uputio preporuku klinikama i Ministarstvu zdravlja da se stvore bolji uslovi za humani i nedegradirajući položaj žena tokom trudnoće i porođaja i da medicinsko osoblje mora imati obuku i iz ljudskih prava.

Ona je navela i da su žene na selu u težem položaju nego žene u gradu, kao i da im nedostaju brojne usluge, od javnog saobraćaja do pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Pročitajte i ovo: Lanac ubistava žena u Srbiji i ove godine: Kako sprečiti?

Tenzije oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura navela je da se "ovaj važan dan za žene u Srbiji obeležava u jednoj neprirodno tenzičnoj atmosferi".

"Ničim izazvano se tako na meti nekih pojedinaca i ekstremnijih organizacija danas nalazi Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Svakome ko je Zakon pročitao ostaje nejasno zašto je to tako, s obzirom na to da ovaj zakon tretira mnoga važna pitanja koja se tiču i muškaraca i žena", stoji u saopštenju.

Kako je navela, zakon se često interpretira isključivo kao zakon koji uređuje pitanje rodno osetljivog jezika, što je najmanje važno pitanje koje uređuje.

"Ne sumnjam u to da bi bilo politički korisno podilaziti ineresima manjih i većih ekstrema, ali isto tako ne sumnjam u jačinu jednom donete odluke da se našim građanima život učini kvalitetnijim i boljim".

Pročitajte i ovo: Rodno senzitivni jezik tema polemika u institucijama Srbije

Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet je 2021. i podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u mnogim oblastima društvenog života.

Probleme u njegovoj impelentaciji vidi i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je na sajtu ministarstva poručio da je platni jaz između muškaraca i žena i dalje jedna od prisutnih neravnopravnosti.

Nacionalni dan rodne ravnopravnosti obeležava se od 2021. godine.