Rađenje spomenika antifašizma u bivšoj Jugoslaviji

Rijetke arhivske fotografije prikazuju scene izgradnje i inauguracije nekih poznatijih spomenika podignutih u vrijeme Jugoslavije.

Spomenici, koji su raštrkani po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, baštine autoritarne prošlosti Balkana. Javna umjetnička djela stekla su slavu prije otprilike deset godina kada ih je na desetine zabilježio​ belgijski fotograf.

U Arhivu Jugoslavije stotine fotografija prikazuju spomenike u vrijeme kada su vrvili životom, bilo dok su se gradili, inaugurisali ili tokom obilježavanja važnijih događaja. U nastavku teksta donosimo vrijedne fotografije koje je Radiju Slobodna Evropa (RSE) ustupio beogradski Arhiv.

Izgradnja memorijalnog kompleksa Kadinjača kod Užica, u današnjoj Srbiji, 1979. godine.

Spomenik je podignut na mjestu na kojem su se partizani i naoružani radnici borili protiv nacističkih trupa u novembru 1941. godine. Bitka je završena smrću skoro svih 400 radnika, ali je civilima u Užicu dato vremena da pobjegnu od nacista.

Skele okružuju kultnu "rupu od metka" spomenika Kadinjača, koja se vidi na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara.

Pogled na centralni dio spomenika iz 1979. godine. Spomenik u obliku zvonika već je postojao kada su jugoslovenske vlasti donijele odluku o proširenju spomen-obilježja.

Okupljanje kod završenog spomenika Kadinjača ubrzo nakon njegove inauguracije 1979. godine.

Radnici udaraju čekićem na šetnicu koja vodi do mjesta memorijalnog centra Korčanica na području Bosanske krajine u današnjoj Bosni i Hercegovini, 1979. godina.

Spomenik u obliku školjke izgrađen je u čast tajnoj bolnici koja je liječila ranjene partizane i druge borce duboko u šumama planine Grmeč. Spomenik je sada napušten i u velikoj mjeri devastiran.

Radnici podižu spomenik na prevoju Makljen koji obilježava veliku bitku između jugoslovenskih partizanskih i fašističkih snaga 1943. godine. Fotografija je vjerovatno nastala 1978., godine kada je spomenik završen.

Spomenik je kolokvijalno bio poznat kao "Pesnica", ali je njegov idejni tvorac kasnije rekao da je namijenjen da liči na cvijet "položen duž staze" herojima koji su se borili protiv fašističkih snaga.

Spomenik na Makljenu ubrzo nakon inauguracije. Spomenik je bio na prvim linijama fronta tokom ratnih sukoba koji su zahvatili Balkan 1990-ih godina. Grupa neidentifikovanih osoba uništila je spomenik u zimu 2000. Danas su na tom mjestu ostaci betona i armature.

Pročitajte i ovo: Sudbina jugoslovenskih spomenika

Istraživači tvrde da je upečatljiv, apstraktni dizajn jugoslovenskih spomenika služio dvjema svrhama. Prvo, pomogao su u stvaranju izrazito drugačije estetike od socrealističke umjetnosti propisane u Sovjetskom Savezu. Jugoslovenski vođa Josip Broz Tito posvađao se sa Josifom Staljinom i njihove dvije zemlje godinama su bile u sukobu. Tito je upozorio Staljina da će ga ubiti ako ne prestane slati atentatore u Beograd.

Apstraktni dizajn spomenika pokušao je i da politički odgovori na historijski važna mjesta. Neki od spomenika progovaraju kako su neki izvršili zastrašujući pokolj nad drugima i slično. Svako jasno predstavljanje tih zločina moglo je podstaći tenzije u tadašnjoj multietničkoj policijskoj državi u kojoj su vlasti kruto nametale sistem "bratstvo i jedinstvo".

Okupljanje jednog kišnog dana 1980. kako bi se obilježila godišnjica oslobođenja logora smrti Jasenovac u kojem su desetine hiljada Srba, Roma i Jevreja pobili nacistički orijentisani Hrvati u Drugom svjetskom ratu. Jasenovački "Kameni cvijet", izgrađen u znak sjećanja na umrle, završen je 1966. godine.

Svečana inauguracija Spomen-parka Jajinci u Beogradu u oktobru 1989. Park je bio poprište masovnih ubistava od strane nacističkih snaga koje su okupirale grad tokom većeg dijela Drugog svjetskog rata.

Radnici tokom izgradnje Spomen-parka Vraca, na brdu iznad Sarajeva 1981. Graditelji ispisuju imena lokalnih žrtava fašističke represije. Spomenik je danas u velikoj mjeri devastiran, a ploče s imenima izgubljene ili ukradene.

Zbirka oružja iz Drugog svjetskog rata nalazi se unutar velikog spomen-obilježja "Sremski front", posljednje bitke koja je pomogla u istjerivanju nacističkih snaga sa Balkana.

Finalna faza izgradnje spomen-obilježja "Sremski front" 1988. godine, koji se nalazi blizu granice današnje Srbije i Hrvatske.

Političari obilaze spomen-obilježje "Sremski front" ubrzo nakon njegove inauguracije 1988. godine.