Rishi Sunak je zvanično britanski premijer nakon susreta sa Kraljem

Kralj Charles III pozdravlja Rishi Sunaka tokom audijencije u Bakingemskoj palati u Londonu, gdje je pozvao novoizabranog lidera Konzervativne stranke da postane premijer i formira novu vladu. 25. oktobar 2022.

Rishi Sunak je sada 57. premijer Velike Britanije nakon što ga je kralj Charles pozvao da formira vladu.

On je treći premijer ove godine i ući će u Downing Street kao najmlađi premijer u dva vijeka.

Audijencija između kralja Charlesa i novog premijera, Rishija Sunaka, označava simboličnu primopredaju vlasti, u mješavini ceremonije i političkog pragmatizma. To je ritual kontinuiteta, u pozadini ogromnih političkih previranja.

Ovo je jedna od ključnih ustavnih uloga kralja - i koju je njegova majka shvatila vrlo ozbiljno, toliko da je uprkos svom lošem zdravlju uporno izvela svoj posljednji sastanak s Liz Truss, kada je prošlog mjeseca postala premijerka, piše BBC.

To se zove "ljubljenje ruku", ali je vjerovatnije da je to bio naklon i stisak ruke, na sastanku na kojem monarh formalno traži od novog premijera da formira vladu. To je prvi takav inauguracijski sastanak kralja, tako da su obojica još uvijek u novim ulogama.

Pročitajte i ovo: Kralj Čarls prvi put pred parlamentom kao novi monarh

Nakon nekoliko zvaničnih fotografija na početku, ovo je bio privatni sastanak, postavljajući obrazac za povjerljive nedjeljne audijencije koje se održavaju između Kralja i premijera.