Poslanik Vučićeve stranke se javno izjasnio protiv Rio Tinta u Srbiji

Dolina reke Jadar u zapadnoj Srbiji, gde međunarodna rudarska kompanija Rio Tinto, namerava da otvori rudnik litijuma vredan 2,4 milijarde dolara.

Poslanik Skupštine Srbije i jedan od osnivača vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Ljubiša Stojmirović izjavio je da će podržati svaku inicijativu čiji je cilj da se spreči iskopavanje litijuma u Srbiji od strane međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto.

Stojmirović je agenciji Beta 11. januara rekao da će potpisati inicijativu nevladine organizacije "Kreni-Promeni" da se zabrani iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije.

"Obaveza je svakog patriote i rodoljuba da vodi računa o Srbiji i da je sačuva onakvu kakvu je dobio od svojih predaka, da je poboljša i da je tako poboljšanu da na upravljanje potomcima", rekao je Stojmirović, dodajući da je "protiv Rio Tinta".

Pročitajte i ovo: Rio Tinto u Srbiji: Ko je za, a ko protiv

Rio Tinto namerava da u dolini reke Jadar počne eksploataciju litijuma. Litijum je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje.

Deo opozicionih stranaka i ekoloških pokreta tražio je od vlasti u "izbrišu" Rio Tintov projekat "Jadar", kojim se planira izgradnja rudnika vrednog 2,4 milijarde dolara.

Zbog bojazni da bi rudnik mogao da ima negativne posledice po životnu sredinu, tokom 2021. i početkom 2022. godine u Srbiji su organizovane blokade puteva i protesti protiv Rio Tinta, a kompanija je najavila poštovanje ekoloških propisa i standarda.

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji iz redova Srpske napredne stranke, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, nisu se izjašnjavali protiv rudnika litijuma. Više puta su izjavljivali da rudnik neće početi sa radom dok se ne proceni njegov uticaj na životnu sredinu, kao i da će odluku o otvaranju rudnika doneti građani na referendumu.

Pročitajte i ovo: Brnabić: Srbija po zakonu ne može da kaže 'ne' Rio Tintu

Narodni poslanik iz SNS-a Ljubiša Stojmirović rekao je da je svestan da je budućnost čovečanstva u litijumu i drugim metalima i mineralima, ali da bi trebalo pronaći metode eksploatacije koji ne bi uticali negativno na životnu okolinu.

"Evidentno je da bi iskopavanje litijuma od strane Rio Tinta uticalo negativno na celu našu zemlju, a ne samo na područje Jadra i Rađevine. Dobro je što predsednik države (Aleksandar Vučić) i premijerka (Ana Brnabić) sada pokušavaju da na neki način isprave greške koje su počinjene u periodu prethodne vlasti i u ovom periodu naše vlasti", istakao je poslanik SNS-a.

Na pitanje Bete kakav je stav ostalih poslanika SNS-a po pitanju Rio Tinta i iskopavanju litijuma, Stojmirović je kazao da se veliki broj poslanika protivi toj odluci, ali da, osim poslanika Bratislava Jugovića, nemaju dovoljno hrabrosti da to javno saopšte.

"Među poslanicima SNS-a ima i onih koji su za to da se dozvoli eksploatacija litijuma Rio Tintu, ali mislim da je većina protiv", ocenio je poslanik Ljubiša Stojmirović.

Predstavnik nevladinog pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović najavio je da će prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu, kojom bi se onemogućila eksploatacija litijuma u Srbiji, početi od 20. januara.

Pročitajte i ovo: Most: Da li će Vučić odustati od Rio Tinta?