Prosvetna inspekcija predložila smenu direktorke škole 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu

Cveće i sveće ispred beogradske škole "Vladislav Ribnikar" dan nakon masovne pucnjave u kojoj su poginuli đaci i radnik obezbeđenja, 4.5.2023.

Republička prosvetna inspekcija Srbije predložila je smenu Snežane Knežević, direktorke beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja desilo masovno ubistvo.

Tada su osmoro dece i radnik obezbeđenja stradali su u oružanom napadu koji je tog dana izveo 13-godišnji učenik te škole. Dvanaest dana kasnije objavljeno je da je od posledica povreda preminula još jedna devojčica.

Pročitajte i ovo: Šta znamo o pucnjavi u školi u Beogradu?

Roditelji učenika odeljenja VII-2, u kojem se dogodio napad, 20. maja su uputili dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

U pisanom saopštenju, Prosvetna inspekcije ističe da predlog dolazi nakon što su završili vanredni inspekcijski nadzor "rada direktora i obavljanja delatnosti u ustanovi", a koji je počeo 22. maja.

"Na osnovu realizovanog nadzora, predlog inspekcije je da se razreši direktorka Snežana Knežević i organ upravljanja, odnosno da se imenuje privremeni organ upravljanja i postavi vršilac dužnosti direktora", stoji u saopštenju.

Navode i da se "zapisnikom nalaže i sprovođenje disciplinskog postupka prema pedagogu, psihologu i sekretaru škole, koji će biti suspendovani do okončanja pomenutog postupka".

Pročitajte i ovo: 'Save the Children' savetuje kako razgovarati sa decom o tragediji u Beogradu

Iako se, prema navodima RTS-a, više od 200 roditelja dece iz "Ribnikara" pridružilo inicijativi da bude obustavljeno izvođenje nastave u zgradi te škole, školska godina, prema saopštenju Ministarstva prosvete, nastavljena je 22. maja i za đake VII-2 odeljenja.

Istog dana Ministarstvo je objavilo je i preporuku da se nastava u toj školi odvija za decu "čiji su roditelji izrazili želju za tim", te da priprema predlog "posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda" ove škole koji će se prvo predstaviti roditeljima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova 22. maja najavljeno je pojačano prisustvo policije u ovoj školi, odnosno da će po smeni biti angažovano šest policajaca.

Pročitajte i ovo:

Šta se zamera u odgovoru države nakon tragedije u beogradskoj školi? Masovna ubistva pooštravaju propise o oružju u SrbijiSada se svi bave nasiljem u školama

Država je, nakon dve masovne pucnjave u maju, započela i kampanju dobrovoljne predaje oružja i uvela dvogodišnju zabranu izdavanja dozvola za oružje.

Ministar prosvete, Branko Ružić, kao odgovor na situaciju, podneo je ostavku.