Kontroverzna poseta bivšeg iranskog prestolonaslednika Izraelu

Sin poslednjeg iranskog šaha, Reza Pahlavi i izraelska ministarka za obaveštajna pitanja Gila Gamliel uoči početka ceremonije povodom Dana sećanja na holokaust u muzeju Jad Vašem, Jerusalim, 17. april

Piše: Golnaz Esfandiari

Bivši iranski prestolonaslednik Reza Pahlavi izazvao je kontroverzu odlaskom u posetu Izraelu, najvećem neprijatelju Teherana, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pahlavi, koji kao prognani opozicionar decenijama živi u SAD, stigao je u Izrael 17. aprila. Razgovarao je s visokim zvaničnicima, susreo se s Izraelcima iranskog porekla i prisustvovao ceremoniji povodom Dana sećanja na Holokaust.

Šezdesetdvogodišnji Pahlavi je svoju posetu Izraelu opisao kao šansu da prenese "poruku prijateljstva iranskog naroda".

Međutim, neki Iranci su kritikovali Pahlavija zbog posete zemlji koja je pretila da će pokrenuti vojne napade na Iran. Bivši pripadnik kraljske porodice je takođe kritikovan zato što nije govorio o nevoljama Palestinaca.

Drugi su postavili pitanje zašto se sreo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, čiji su kontroverzni pokušaji reforme pravosuđa doveli do masovnih uličnih protesta.

Pročitajte i ovo: Žene, život, sloboda: Zašto Iranke odsijecaju kosu na ulicama?

Od Islamske revolucije 1979. godine, iranski klerikalni establišment odbija da prizna Izrael. Neki visoki lideri su o Izraelu govorili kao o "kancerogenom tumoru" koji treba uništiti. Teheran je takođe optužen za pružanje materijalne podrške palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas.

Izrael je, s druge strane, optužen za sabotaže i sajber napada na iranske nuklearne i vojne lokacije, kao i za ubistva iranskih naučnika, inženjera i pripadnika vojske poslednjih godina.

'Sramota'

Politički aktivista iz Teherana i kritičar islamskog establišmenta Tirdad Bonakdar, rekao je da Pahlavi može da ide u koju god zemlju želi, ali je upitao zašto sebe smatra "predstavnikom iranskog naroda".

Bonakdar je takođe kritikovao Pahlavija što je svoju "poruku mira" odneo u Izrael, gde je ministar odbrane Beni Ganc ranije pretio vojnom akcijom protiv Islamske Republike.

"Prihvatanje poziva najekstremističkije vlade u istoriji Izraela, kojoj se protivi većina Izraelaca, nije čast već sramota", rekao je Ali Afšari, bivši studentski lider koji sada živi u SAD, pošto je bio u zatvoru u Iranu zbog svog aktivizma.

Pahlavijeva supruga, koja je takođe bila u Izraelu, kritikovana je zbog toga što je na Instagramu sugerisala da žene u izraelskoj vojsci otelotvoravaju glavni slogan iranskog protestnog pokreta "Žene, život i sloboda". Taj post više ne može da se vidi.

Grupe za ljudska prava optužile su izraelske snage bezbednosti za premlaćivanje, proizvoljno pritvaranje i protivzakonito ubijanje civila na palestinskim okupiranim teritorijama.

"Ništa ne govori 'mi podržavamo slobodu' kao slavljenje vojske koja decenijama drži milione Palestinaca pod okupacijom. Dok lideri širom sveta izbegavaju Netanjahua koji vodi Izrael ka autoritarizmu, Pahlavi vidi priliku da se slika", napisao je na Tviteru (Twitter) Aleks Šems (Alex Shams), doktorant antropologije na Univerzitetu u Čikagu.

Pahlavijeve pristalice rekle su da je njegova poseta "istorijsku", navodeći da je dokazala da je Izrael priznao "nacionalnu revoluciju" u Iranu, što se odnosi na proteste protiv establišmenta, za koje smatraju da je bivši prestolonaslednik njihov "jedinstveni lider".

Izrael je takođe pozdravio Pahlavijev dolazak, navodeći da je on "najviša ličnost iz Irana" koja je došla u javnu posetu toj zemlji.

Reza Pahlavi razgovara s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani pokušao je da umanji značaj odlaska Pahlavija u Izrael. "Ni osoba koju ste spomenuli, ni njeno putovanje, ni mesto na koje želi da otputuje nisu vredni stava", rekao je on na konferenciji za novinare 17. aprila.

Portal Nurnjuz, povezan s iranskim Vrhovnim savetom za nacionalnu bezbednost, ismevao je Pahlavija tvrdnjom da ga Izrael ne shvata ozbiljno. Portal je naveo da je Pahlavijev sastanak s Netanjahuom na marginama ceremonije sećanja na Holokaust održan u neformalnom okruženju s kantama za otpatke i automatima za vodu.

Isticanje profila

Pahlavi, najstariji sin bivšeg iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija, dugo je pozivao na rušenje Islamske Republike.

Pojačao je svoje političke aktivnosti otkako su širom Irana izbili protesti protiv establišmenta u septembru 2022. Višemesečne demonstracije bile su najveća pretnja klerikalnom establišmentu u poslednjih nekoliko decenija.

Poslednjih meseci, Pahlavi je posetio niz zemalja u Evropi, lobirajući kod zvaničnika da izoluju Islamsku Republiku i podrže iranski protestni pokret i prodemokratsku opoziciju u egzilu.

U martu su Pahlavi i nekoliko drugih opozicionara, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi i aktivistkinju protiv hidžaba Masiha Alinedžada, objavili povelju za uspostavljanje demokratskog Irana.

Povelja, međutim, nije dobila široku podršku među Irancima pošto je izvešteno da poziva na raspad Irana.