Republikanci otvorili istragu za opoziv Bidena s fokusom na njegovog sina

Saslušanje u Nadzornom odoboru Predstavnilkog doma SAD u okviru istrage za opoziv Džoa Bajdena, 28. septembar 2023.

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa SAD koji su pokrenuli istragu za opozivu predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) na prvom saslušanju u procesu 28. septembra su iznosili detalje o isplatama članovima njegove porodice iz inostranstva, ali nisu pružili dokaze da je predsednik od toga imao lične koristi.

Prvo saslušanje za opoziv koji je sproveo Nadzorni odbor Predstavničkog doma poslužilo je kao pregled dokaza koje su republikanci dosad prikupili o stranim poslovnim poduhvatima Bajdenovog problematičnog 53-godišnjeg sina Hantera Bajdena (Hunter), za koje kažu da pokazuju da su članovi Bajdenove porodice prodavali pristup njemu.

"Američki narod zahteva odgovornost za ovu kulturu korupcije", rekao je predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer (James Comer).

On je rekao da je Bajden lagao o poslovima članova porodice i da ih nije odvojio od svojih službenih dužnosti.

Demokrate i nekoliko nezavisnih svedoka rekli su da nema dokaza da je Bajden primio bilo koju od tih isplata ili da se na neki drugi način ponašao nedolično dok je bio potpredsednik između 2009. i 2017.

Bela kuća je negirala krivicu i istragu odbacila kao politički motivisanu.

Demokrata Džejmi Raskin (Jamie) rekao je da su republikanci imali i naznake dokaza, da bi ih predstavili na saslušanju. "Ali nemaju ništa“, rekao je on.

Pročitajte i ovo: Republikanska istraga za opoziv Bidena

Bajden vodi kampanju za reizbor u verovatnom ponovnom duelu s republikancem Donaldom Trampom (Trump), koji je suočen s četiri krivična suđenja po nizu optužbi, od pokušaja da poništi izborni poraz 2020. do pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima posle odlaska s funkcije.

Tramp, kojem je u Predstavničkom domu dva puta izglasan opoziv dok je bio na funkciji, i neki od njegovih republikanskih saveznika mesecima tražili opoziv Bajdena.

Profesor Univerziteta Džordž Vašington Džonatan Tarli (Jonathan Turley) i forenzički računovođa Brus Dubinski (Bruce Dubinsky) rekli su da panel ima dovoljno dokaza za pokretanje istragu za opoziv, ali da nema dovoljno dokaza da opravda optužbe za opoziv.

Profesor prava Majkl Gerhard (Michael Gerhardt) s Univerziteta Severne Karoline rekao je da nije čuo verodostojne dokaze koji bi opravdali istragu i upozorio je komisiju da je vođena stranačkim interesima.

Četvrta svedokinja, bivša funkcionerka Ministarstva pravde Ajlin O'Konor (Eileen O'Connor) rekla je da misli da je ministarstvo pokrenulo blagu krivičnu istragu protiv Hantera Bajdena, koji se sada suočava sa optužbama u vezi s oružjem posle godina borbe sa zavisnošću od droge i alkohola.

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica imali koristi od politike koju je vodio kao potpredsednik tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame (Barack) između 2009. i 2017.

Tvrde i da se Ministarstvo pravde mešalo u krivičnu istragu protiv Hantera Bajdena.

Predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer rekao je da je izdao sudske naloge za bankovnu dokumentaciju Hanteru Bajdenu i predsednikovog brata Frenku Bajdena (Frank), u okviru istrage o finansijskim poslovima porodice.

Nije jasno da li će republikanci u Predstavničkom domu, koji imaju tesnu većinu od 221 prema 212, imati dovoljno glasova na kraju istrage da izglasaju opoziv. A čak i da im to uspe, malo je verovatno da bi Senat, gde demokrate imaju većinu od 51 prema 49, glasao za smenu Bajdena.

Pročitajte i ovo: Bidenov sin Hunter optužen za ilegalno posjedovanje oružja

U središtu istrage su navodi da je Bajden, kao potpredsednik, vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti najvišeg tužioca kako bi zaštitio kompaniju Burismu u kojoj je Hanter Bajden bio u upravnom odboru.

Brojni američki i strani zvaničnici rekli su da je Bajden sprovodio zvaničnu politiku borbe protiv korupcije u Ukrajini.

Demokrate su bezuspešno tražile da panel pozove bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija (Rudolph Giuliani), koji je radio na otkrivanju dokaza o Bajdenovima nedelima u Ukrajini, kao i Leva Parnasa, bivšeg saradnika koji je kritikovao Đulijanijeve napore.

Komer je spominjao i beleške o isplatama kineskih državljana Hanteru Bajdenu 2019. godine, navodeći kućnu adresu Džoa Bajdena u Delaveru kao adresu primaoca. Republikanci nisu pružili dokaze da je stariji Bajden primio novac.