Reprezentacija BiH otputovala iz Sarajeva: Pripreme za Brazil

Vaš browser nepodržava HTML5

Put za Brazil bh. nogometaša

Nogometaši reprezentacije BiH otputovali su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Sjedinjene Američke Države gdje će odigrati dvije pripremne utakmice za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, koje počinje 12. juna.

Sarajevski aerodrom u utorak je simbolično u plavo-žutim bojama. Upravo je odatle nogometna reprezentacija BiH odletjela ka Sjedinjenim Američkim Državama. Odlazili su i do sada, ali nikada kao jedna od ekipa koja će nastupiti na svjetskoj nogometnoj smotri. Prolazak kroz kvalifikacije možda ponajbolje opisuju stihove pjesme „Izuzetno“ sarajevskog benda Dvadesetorica:

Vaš browser nepodržava HTML5

Dvadesetorica



Sa zastavama BiH i Brazila, na šalovima koje bh. nogometaši nose oko vrata, pozdravili su se sa obitelji i prijateljima. Na svečanoj konferenciji za novinare, izbornik Safet Sušić kaže kako je većina igrača već sada spremna za ono što ih čeka u Brazilu:

„Ubijeđen sa da do početka Svjetskog prvenstva neće biti nekih velikih zdravstvenih problema i da ćemo svi dočekati tu prvu utakmicu s Argentinom zdravi i spremni.“

Kapiten reprezentacije Emir Spahić zadovoljan je pripremama i atmosferom:

„Danas odlazimo iz Bosne, ali Bosnu nosimo sa sobom.“

U okviru priprema za Svjetsko prvenstvo, nogometna reprezentacija BiH odigrat će dvije pripremne utakmice. Jednu protiv Obale Slonovače, a drugu protiv Meksika. Prvu utakmicu u Brazilu bh. reprezentativci će igrati protiv reprezentacije Argentine na čuvenoj Marakani 16. lipnja.

Prvi dio priprema reprezentativci su imali u atmosferi posljedica teških elementarnih nepogoda u BiH koje su pogodile gotovo milijun ljudi. Nogometaši su sudjelovali i u humanitarnim aktivnostima.