Ren: BiH zaostaje za zemljama regiona

Olli Rehn

Na sastanak koji su EU i SAD sazvale lidere vodećih političkih stranaka u BiH stigao je i evropski komesar za proširenje Oli Ren
Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas po dolasku u Sarajevo da, zajedno sa ministrom inostranih poslova Švedske Karlom Biltom i zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom, namjerava danas i sutra sa političkim liderima u BiH da razmotri pitanja ubrzanja integracije BiH u EU i NATO.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn rekao je kako politička blokada velikoj mjeri sprečava put BiH ka evropskim integracijama:

„Sazvali smo ovaj sastanak jer smo zabrinuti zbog određene političke blokade koja u velikoj mjeri spriječava put evropskih integracija BiH, put ka njenom članstvu NATO-u i politiku ukidanja viznog režima. BiH je u nedavnoj prošlosti ostavljena jedan korak iza svojih susjeda. Nadam se da će se stvari koje će se ovdje dešavati u naredna dva dana odvijati u tom pravcu da BiH izvedu na pozitivan put.“


Na pitanje da li postoji već neki paket ustavnih promjena koji će sutra biti na stolu, Rehn je kazao:

„Pripremali smo određene strateške prijedloge, ali ćemo o njima razgovarati sa političkim vođama BiH. Očekujemo da će se ispoštovati preostali uslovi kako bismo uradili tranziciju iz Ureda visokog predstavnika. To nam je potrebno zato što samo suverena zemlja koja ima dobro postavljene funkcionalne institucije može biti kredibilan kandidat za članstvo.“

Rehn je pojasnio kako će se „raditi prije svega na osnovu Dejtonskog sporazuma kako bi se poboljšala funkcionalnost zemlje.

"To je nama ispred Evropske unije izuzetan momenat, jer ako BiH postaje zemlja članica Unije, mi od nje očekujemo da ima funkcionalnije institucije i da sa Unijom razgovara jednim glasom.“

U Butmiru će večeras biti održana večera najviših zvaničnika, uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika EU i SAD sa liderima političkih partija u BiH.

Za sastanak u Butmiru, čiji je cilj prevazilaženje trenutne pat pozicije u BiH, upućeni su pozivi liderima SNSD-a Miloradu Dodiku, PDP-a Mladenu Ivaniću, Demokratske partije Draganu Čaviću, SDA Sulejmanu Tihiću, Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, HDZ-a BiH Draganu Čoviću i HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je juče da neće prisustvovati sastanku kojim će rukovoditi zamjenik američkog državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt. PDP će predstavljati funkcioneri te stranke Branislav Borenović i Slobodan Nagradić.