Postreferendumski govor mržnje

Ilustrativna fotografija

Referendum u Makedoniji, osim velikih nesuglasica, međusobnih rasprava, doneo je i govor mržnje i pozive za nasilje, ne samo od građana, već i od političara i novinara. Partija Jedinstvena Makedonija, koja važi za prorusku, saopštila je da ukoliko bilo koji poslanik opozicione VMRO DPMNE pristane na promenu Ustava i imena zemlje, neće stići ni do državne granice prilikom begstva iz Makedonije. Novinar Cvetin Chilimanov iz državne informativne agencije MIA je na tviteru uputio pretnju dopisnici Fajnenšl tajmsa Valeri Hopkins, aludirajući na lika iz filma koji kao taksista siluje putnicu.

Izvršna direktorica Helsinškog komiteta Uranija Pirovska kaže da su i Chilimanov i lider Jedinstvene Makedonije Janko Bachev poznati u javnosti po govoru mržnje i pozivima na nasilje.

“Takve osobe u javnom životu nastavljaju tako da se ponašaju iz prostog razloga što se kod nas uvidelo da govor mržnje prolazi nekažnjeno. Sve ostaje u rukama javnog tužilaštva, koje krajnje neažurno postupa u ovim slučajevima. Sramota je što u Makedoniji imamo tako veliki procenat slučajeva govora mržnje, a nema nijedne presude za to”, kaže Pirovska.

Helsinški komitet je dostavio MUP-u prigovor za Chilimanova, a to će uraditi i za partiju Bacheva.

OEBS je osudio tvit Chilimanova, koji je prema njima sraman i neprihvatljiv i tražio da ga ukloni sa Tvitera. Sve pretnje novinarima, naročito pozivi na nasilje ka novinarkama, su neodgovorne, kaže se u reakciji. U međuvremenu se i agencija MIA u potpunosti ogradila od tvita novinara.

Komunikolog Sefer Tahiri ističe da u medijima ima novinara koji zloupotrebljavaju profesiju, kao u slučaju sa Chilimanovim, dodajući da je dobro to što je ovaj slučaj naišao na osudu.

“U budućnosti institucije, naročito MUP i Javno tužilaštvo trebaju imati otvorene oči i sankcionisati ovakve pojave, jer ako hoćemo biti normalno društvo, pozivi na nasilje trebaju prestati. Samo na takav način Makedonija može pokazati da je civilizovano društvo.”

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov se izvinio novinarki i poručio da Makedonija ne stoji iza toga. Medijska udruženja su osudila nasilje, ocenjujući da takve primitivne pretnje nisu uperene samo ka Valeri Hopkins, već ka čitavoj novinarskoj zajednici i imaju za cilj da zaplaše novinare da oni ne bi kritikovali političke procese.

“Pozivanje na nasilje predstavlja teško kršenje novinarskih standarda i narušava novinarsku solidarnost. Sa ovakvim neprimerenim ispadima diskredituje se čitava novinarska zajednica i novinarstvo uopšte, kao profesija koja treba negovati toleranciju i međusobno razumevanje”, kaže se u saopštenju udruženja.

Oni ujedno pozivaju makedonske institucije da odmah istraže slučaj i da pozovu Chilimanova na odgovornost. Kontaktirali smo Makedonsku asocijaciju novinara, gde je Chilimanov potpredsednik, gde su rekli da će nas izvestiti da li će izaći sa reakcijom.