Emotivni susreti oslobođenih zatvorenika iz Rusije s porodicama

Novinarka RSE Alsu Kurmaševa (desno) grli svoje ćerke, Bibi i Mirijam, dok je iza njen suprug Pavel Butorin u vazduhoplovnoj bazi Endruz, pošto je puštena na slobodu u okviru razmene 24 zatvorenika između Rusije i Zapada 1. avgusta.

Geršković i njegova porodica.

Gerškovič, koji je imao akreditaciju ruskog Ministarstva spoljnih poslova i imao bazu u moskovskom birou Volstrit džornala (The Wall Street Journal), optužen je da je pokušao da pristupi poverljivim informacijama. Gerškovič je bio prvi američki novinar koji je uhapšen na osnovu špijunskih optužbi u postsovjetskoj Rusiji.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) i predsednik Bajden pozdravljaju bivšeg američkog marinca Pola Vilana dok izlazi iz aviona.

Vilan (54) je uhapšen u decembru 2018. dok je bio u poseti Moskvi radi venčanja prijatelja i optužen da je primio kompjutersku USB memoriju s poverljivim informacijama.

Haris se smeška dok Bajden grli Vilana kada je stigao 1. avgusta.

Vlada SAD je Vilana, koji takođe ima britansko, kanadsko i irsko državljanstvo, proglasila nezakonito pritvorenim.

Bajden i Haris razgovaraju sa Kurmaševom i njenom porodicom.

Kurmaševu, urednicu Tatarsko-baškirske službe RSE iz Praga, uhapsile su vlasti u junu 2023. dok je bila u poseti rođacima u centralnom ruskom regionu Tatarstan.

Kurmaševa u zagrljaju svoje porodice.

Kurmaševa je 19. jula proglašena krivom na sudu u Tatarstanu i osuđena na šest i po godina zatvora, posle tajnog suđenja iza zatvorenih vrata.

Bajden razgovara sa novinarima posle dolaska zatvorenika.

Geršković se osmehuje novinarima.

Članovi porodice Kurmaševe trče da je pozdrave dok je izlazila iz aviona 1. avgusta.