Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv 18 osoba za ratne zločine

Sjedište Tužilaštva BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je 30. decembra optužnice protiv ukupno 18 osoba zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih u periodu od 1992. do 1995. godine.

Petnaest osoba optuženo je za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru Banja Luka zvanom Mali logor. Optuženi su Rajko Drljača, Milić Bućan, Goran Jorgić, Goran Bojić, Svetislav Cvijetić, Uroš Grab, Aleksandar Janković i Igor Kljakić.

Među optuženima su i Milenko Letić, Borislav Milaković, Draško Radusinović, Gojko Soldat, Mile Vučković, Goran Savić i Duško Drljača.

Optuženi su imali svojstva upravnika, zamjenika upravnika i stražara u navedenom objektu.

Počinjeni zločini odnose se na nezakonita zatvaranja, premlaćivanja, držanje u nečovječnim uslovima, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela. Krivična djela su počinjena nad više desetaka žrtava, civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i starijih osoba, a premlaćivanja su rezultirala i smrtnim posljedicama.

Druga optužnica podignuta je protiv Elvisa Đurića iz Vlasenice, gradu u istočnoj Bosni, državljanina BiH i Srbije, nastanjenog na području Srbije.

Đurić se tereti da je tokom 1992. godine, naoružan i u uniformi, sudjelovao u napadima na sela nastanjena bošnjačkim civilnim stanovništvom. Zločini su počinjeni u selima Džamadžići, Alihodžići, Durakovići i drugim lokacijama na području Vlasenice, gdje su počinjena ubistva civila, paljenje i pljačkanje imovine i druga nečovječna djela.

Đurić se tereti da je lično, upotrebom hladnog oružja, na svirep način usmrtio civila bošnjačke nacionalnosti, kao i da je vršio mučenja, zastrašivanja, nezakonita zatvaranja civila u logoru Sušica i druga nečovječna djela nad civilnim stanovništvom.

Optužnica je podignuta i protiv Roberta Brešića koji se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Maglaja, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

"Optužen je da je krajem jula 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, došao u zgradu u Maglaju u kojoj se nalazila obitelj Avdalović, srpske nacionalnosti, koja nije bila vojno angažovana niti je učestvovala u oružanom sukobu, kako bi im prijetili oružjem. Oca i sina iz porodice Avdalović izveli su iz stana, odvezli ih u pravcu mjesta Tunjice, gdje su ih strijeljali, nakon čega su pronađena njihova beživotna tijela", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se i da će Tužilaštvo BiH navode optužnice dokazivati pozivanjem 23 svjedoka i prilaganjem više desetaka dokaznih materijala.

Optužen je i Mustafa Gegaj koji se tereti da je "u svojstvu referenta za bezbjednost 4. Motorizovane brigade Armije RBiH, u objektima za zatvaranje na području Hrasnice, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije.

Među civilima su bile i žene, kao i maloljetna djevojka, a Gegaj je optužen da je lično učestvovao u mučenju na ponižavajuće načine, teškim oblicima zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenju trajnih fizičkih i psihičkih povreda devet žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja", ističe se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.