Prajd centar u Beogradu išaran grafitima sa likom ratnog zločinca Mladića

Vaš browser nepodržava HTML5

Prajd centar u Beogradu išaran grafitima sa likom ratnog zločinca Mladića

Izlog Prajd Info Centra u Beogradu vandalizovan je u noći između 23. i 24. decembra, saopštila je organizacija Prajd sosajeti (Pride society).

Kako se navodi, izlog je išaran grafitima na kojima su slike Ratka Mladića, u Hagu osuđenog za genocid i ratne zločine, dopisano “Ratko Mladić Srpski Heroj”, kao i da je prekrižen natpis Beograd Prajd – Euro Pride 2022.

U saopštenju se podseća da je Prajd Info Centar od otvaranja napadan 11 puta i da, kako se navodi, počinioci tih napada nisu procesuirani.

Pročitajte i ovo: UN i zapadne zemlje snažno podržali LGBTQI+ zajednicu u Srbiji

Prajd Info Centar nalazi se u Ulici kralja Milana 20, u neposrednoj blizini zgrade Predsedništva Srbije, Skupštine Beograda kao i drugih Vladinih institucija koje imaju dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbeđenje.

“Poražavajuće je da se ovakvo kršenje zakona dešava ispred vrata nekih od najvažnijih institucija Srbije u centralnoj beogradskoj ulici”, saopštio je Marko Mihailović, direktor Prajd sosajetija.

Izlog je vandalizovan u noći između 23. i 24. decembra, saopštila je organizacija Prajd sosajeti (Pride society)

Beograd Prajd domaćin je Euro Pride-a 2022. koji će se održati od 12. do 18. septembra i ta organizacija apeluje na institucije Srbije i Beograda da urade sve da osiguraju bezbednost i podrže taj događaj.

“Ta manifestacija značajno će uticati na turizam u Beogradu kao i na senzibilizaciju građana i građanki ka LGBTI+ osobama koje trpe višestruku diskiminaciju i izloženi su govoru mržnje i zločinima iz mržnje”, saopštila je organizacija Prajd sosajeti.

Pročitajte i ovo: Na zgradi Ambasade SAD u Beogradu istaknuta zastava LGBT+ pokreta