Raspust u biblioteci

Od pokretanja projekta, uvijek dobar odziv mališana

Javna ustanova Biblioteke Sarajevo svake godine organizira "Zimski raspust u biblioteci" kako bi djeca tijekom zimskog perioda imala priliku provoditi slobodno vrijeme uz knjige. Osim čitanja, na programu su i različite radionice, kao i brojni drugi sadržaji namjenjeni najmlađim ljubiteljima pisane riječi.

Praznik knjige za najmlađe u Sarajevu počeo je 3. siječnja i traje do kraja mjeseca.

Cilj je da djeca provedu svoje slobodno vrijeme uz knjige, i to na kreativan i zabavan način, pa su tako planirane brojne interaktivne i edukativne radionice, pričaonice, filmske projekcije, igrokazi, kvizovi znanja.

Svakoga dana veliki broj mališana dolazi slušati priče

"Svi programi su za djecu mlađe školske dobi, predškolsku djecu i učenike do 9. razreda. Pripremili smo različite sadržaje, kreativne radionice, pričaonice, kviz znanja gdje će za najuspješnije biti i jedna simbolična nagrada, najvjerojatnije knjiga. Želimo da djeca biblioteku ne doživljavaju samo kao mjesto gdje posuđuju knjige za lektiru, kao neku obavezu, već kao prostor druženja, zabave i edukativnih sadržaja", kaže voditeljica odjeljenja dječije čitaonice Radićeva Suzana Dedić.

Svakoga dana veliki broj mališana dolazi slušati priče. Neki od njih i ranije su dolazili provoditi raspust u biblioteci, jer uživaju u čitanju knjiga. Riana, Taira i Iris:

Vaš browser nepodržava HTML5

Najmlađi ljubitelji knjige

Zimskom raspustu u biblioteci raduju se i roditelji, bake i djedovi. Senada Duranović u biblioteku u Radićevoj ulici u Sarajevu dovela je svoju unuku:

"Ja sam oduševljena svakom aktivnošću koja se odnosi na djecu i njihovo slobodno vrijeme. I ovo je vrlo lijepo da se nešto organizira tokom dječijeg raspusta. Koliko se sjećam, ova biblioteka je slične projekte sprovodila i prije rata. I kad sam vidjela da se ovo dešava, bila sam oduševljena, kao i moja unuka", kaže Senada.

Neki su i ranije dolazili provoditi raspust u biblioteci

Suzana ističe da od pokretanja projekta uvijek imaju dobar odziv mališana jer, usprkos modernim tehnologijama koje im odvlače pažnju, djeca i dalje vole listati stranice knjiga:

"Mislim da knjiga ima svoje mjesto u njihovim životima i odrastanju, bez obzira na internet. Smatram da dosta njih voli čitati, a mi im pokušavamo približiti knjige i onda i oni sami uvide kako je zanimljivo listati knjigu, a ne samo da to gledaju vizuelno i čitaju preko interneta", navodi Suzana.

Programi Zimskog raspusta se održavaju u nekoliko odjeljenja Biblioteka Sarajevo, u različitim sarajevskim općinama.