Ko riječima potpaljuje BiH?

Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Milorad Dodik

Mogućnost novih sukoba ili rata u Bosni i Hercegovini ponovno je tema koja se našla u vrhu političke agende nakon izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova.

I dok se u Srbiji očekuje sjednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izjava koje kako se navodi „nisu dobre za situaciju u regionu“ u BiH takva retorika podgrijava se mjesecima. Ambasada SAD, ali i predstavnici EU pozvali su da se ona odmah zaustavi.

Nije prvi put da se na prizivanju sukoba stanje u BiH destabilizira, a tenzije pojačaju. Kome to ide u prilog i čemu zastrašivanje?

U BiH je prekinuta sjednica državnog parlamenta, ali i Vijeća ministara BiH, jer predstavnici Republike Srpske neće prisustvovati zasijedanjima. Srbija je najavila hitnu sjednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tenzije rastu, a s njima i prijetnja ratom i politička retorika.

Predstavnici međunarodne zajednice oštro su reagovali na ovakav razvoj situacije. Iz Ambasade SAD izrazili su zabrinutost. Naveli su kako je neprihvatljivo pozivanje na rat, te zatražili da se prekine s takvim aktivnostima.

"Pozivi na otcjepljenje su suprotni Dejtonskom mirovnom sporazumu i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti. Sve ovo treba odmah da prestane", saopšteno je iz Ambasade SAD. U sličnom su tonu i izjave ureda visokog predstavnika u BiH, te EU.

Naslovne strane novina i tabloida u Srbiji zbog Izetbegovićeve navodne izjave

Huškačku retoriku osudila je i Islamska zajednica u BiH, rekavši između ostalog kako ona prijeti da naruši ionako slab proces povratka povjerenja u regiji.

Situacija je kulminirala je nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Deutche Welle naveo kako smatra da je BiH trebala priznati Kosovo. U slučaju otcjepljenja Republike Srpske naveo je kako je spreman na svaki scenario:

„Na rat? Jesam! Svako u ovoj zemlji, ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kada je u pitanju njen teritorijalni integritet.“

Predsjednik RS Milorad Dodik ovakve izjave Izetbegovića ocijenio je neprijateljskim, te naveo kako je očito šta bošnjački član Predsjedništva BiH sanja.

I dok iz Srbije stižu oštre osude Izetbegovićevog ličnog stava, istovremeno o snovima o disoluciji BiH koje u Beogradu izriče Dodik ostaju bez komentara. Tako je prije dva mjeseca Dodik na danima Republike Srpske u Beogradu izjavio:

„Ne želim da se odreknem svojih snova, da Republika Srpska i Srbija budu jedno i u državnom i u političkom i u nacionalnom smislu.“

Razloga za strah nema, vjeruje analitičarka Tanja Topić. Radi se dobrim dijelom i o političkom licemjerstvu i neodgovornosti. Njen cilj je i izvlačenje vlastite dobrobiti za svoj nacionalni korpus i tu je odgovor kome takva retorika treba:

„Mislim da je potrebna neodgovornim političarima koje ja prevashodno vidim u etnonacionalnim politikama, jer mi se čini da je upravo ovakva histerija, ovakva retorika, ovakvo širenje mržnje politička hrana, nešto što njih međusobno održava na vlasti i čime oni hrane jedni druge.“

I opozicija u BiH u oba entiteta saglasna je u tome da Dodik i Izetbegović kreiraju krizu i da su dio istog kotača i da žele da se prikažu kao nacionalni zaštitinici. Tako to vidi SDS-ov zastupnik i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma u BiH Mladen Bosić:

„Dva glavna zamajca osovine nesreće u BiH su upravo Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.“

Prekinuta sjednica državnog parlamenta, jer predstavnici RS neće prisustvovati zasijedanjima

Dizanje tenzija nije naivno, mada isključivo vezano za političku korist, smatra analitičar Srećko Latal:

„Stalno kreiranje kriza unutar BiH, Srbije, Hrvatske očigledno da je potrebno političarima kako bi na najjednostavniji mogući način zadržali etničke strahove koji su već od raspada Jugoslavije ključ za dobijanje i gubljenje izbora u ovom rejonu.“

Građani Sarajeva Gordana, Samir, Dževida i Nadir o zveckanju oružjem za Radio Slobodna Evropa kažu:

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani Sarajeva

O tome gdje će može odvesti ovakva retorika analitičrka Tanja Topić ističe:

„Ne vodi nas ka ničemu dobrom. Međutim, ja ne mogu a da ne postavim pitanje kako se ni sami građani nisu umorili od ovakvog političkog mrcvarenja kojem su izloženi decenijama i gdje se pojavljuju kao saučesnici, koji daju legitimitet sistemskom urušavanju i propadanju društva.“

Iako je situacija prilično usijana očekuje se da se strasti smire, te da se nakon posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, najavljene za početak decembra mnogo šta i razjasni.